Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (40 Votes)

mpc„Македонската православна църква благодари на църквата-майка Българската православна църква“. С това заглавие официалният сайт на Скопската митрополия публикува текст, в който се казва:

„Светият архиерейски синод на Македонската православна църква – Охридска архиепископия изразява благодарност към Българския патриарх Неофит и членовете на Св. архиерейски Синод на БПЦ, които днес взеха решение относно писмото от Македонската православна църква. Взетото решение дава надежда за окончателно разрешаване на статута на легитимната автокефалия на Македонската православна църква в семейството на Поместните православни църкви. Очакваме в бъдеще БПЦ да бъде постоянен помощник на МПЦ – Охридска архиепископия за постигането на тази богоугодна цел“.

В съобщението се посочва, че двете църкви носят отговорност пред своите единоверни, благочестиви и православни народи, които през вековете споделят много общи християнски ценности.

Македонските медии разпространяват и критични коментари на македонски владици. Повардарският митрополит Агатангел заяви, че той не знае кога синодът е взел решение да благодари на БПЦ като църква-майка за взетото решение.

„Изненадан съм от съобщението на Светия архиерейски синод на МПЦ. Синодът на МПЦ не е заседавал по този въпрос. Аз като един от владиците не съм запознат, че нашият Синод благодари на БПЦ за нейното решение да формира комисия за преговори с другите поместни православни църкви за признаване на автокефалията на МПЦ-ОА. Образуването на комисия може да отложи решението за уреждане на нашия църковен статут за дълго време. Резултатът от нашето писмо до БПЦ, което между другото не беше прието единодушно, е, че Българската църква сега се представя и приема да бъде наша Църква-Майка, без да поема никакво задължение за автокефалния ни статут. Това решение е обидно за МПЦ, за македонския народ и нация“.

Преобладаващите отзиви на решението от днес на българския Св. Синод в македонските медии са положителни. В опозиционните медии звучи най-силно критиката, че по този начин Македонската църква ще бъде побългарена, а македонците признати за българи.

„Никой не става българин, ако БПЦ като майка-църква признае автокефалията на МПЦ. Това е нещо, което гражданите трябва да знаят. Църква-майка е почетен израз, а не знак за нечие църковно владеене над някой друг. От момента, когато църквата-майка признае друга църква, те стават сестрински. Тя остава майка-църква по отношение на другите, докато Цариград не издаде томос за автокефалия. Всяка църква може да стане майка-църква, ако иска – и Руската, и Албанската... Факт е, че досега най-дълга е историята на нашето сътрудничество с Българската църква. Подкрепата е отношение на почит и любов, да знаеш, че си намерил тези неща, когато най-много си имал нужда“, твърди неназован източник от Св. Синод на МПЦ, цитиран в коментар по темата на „Дойче веле“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua96d 

Разпространяване на статията: