Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Patriarh DaniilНа 30 септември Румънският патриарх Даниил чества десет години патриаршеско служение.

Десетилетието от патриаршеското служение се отбелязва в три отделни дати:

- На 28 септември годишнината беше отпразнувана от всички членове на Постоянния Църковно-народен съвет и Постоянния епархийски съвет на Букурещката архиепископия. Патриархът освети реставрираните помещения на „Поклонническия дом” в рамките на Културно-мисионерския център „Семейство”, разположени на полуостров в букурещкото предградие Пантелимон (виж тук и тук).

- На 30 септември той възглави св. Литургия в параклиса на патриаршеската резиденция „Св. Григорий Просветител”. По-късно в историческия параклис „Св. вмчк Георги” на патриаршеската резиденция беше отслужен молебен, последван от прием в салона „Румънски светии” в който участваха служителите от Патриаршията и желаещите да поздравят Негово Блаженство (виж тук).

- На 28 октомври от 9:30 ч. в Патриаршеската катедрала, в присъствието на Св. Синод на Румънската православна църква и на йерарси от чужбина, ще се отслужи молебен, последван от Тържествено заседание на Св. Синод в аулата „Патриарх Теоктист” на Патриаршеския палат.

Във връзка с чествания юбилей бяха раздадени възпоменателни дипломи и плакети на членовете на гореспоменатите съвети. Специално за случая са отпечатани три издания: Административна прозрачност и пастирски динамизъм. Блаженнейшия отец патриарх Даниил – 10 години служение като архиепископ на Букурещ и митрополит на Мунтения и Добруджа, юбилейният албум Църковна вярност и социална мисия. Едно десетилетие служение на Румънската православна църква, както и списанието Православен вестител.

Във връзка с чествания юбилей Русенският митр. Наум, отговарящ за връзките с Румънската църква, изпрати поздравление в което се казва:

„С духовна радост в Спасителя Иисуса Христа бихме желали да Ви приветстваме по повод изпълването на десетата годишнина от избора и интронизацията на Ваше Блаженство за предстоятел на Румънската православна църква, станали на 10.09.2007 г.

„По плодовете им ще ги познаете” (Мат. 7:16) ни съветва мъдро Господ. Многобройни са плодовете на Вашата административна, културно-просветна, мисионерска и социална дейност, насочени към благочестивия и православен румънски народ, а приоритет в първосветителското Ви служение е работата с младежта.

Възползваме се от случая да Ви изкажем благодарност и от името на православните български младежи участвали в Четвъртата международна среща на православните младежи в Яш, провела се в началото на м. септември т. г., чиято духовна полза бе огромна от почерпения опит.

Признателни сме и за полученото от Вас благословение двама специалиста в областта на религиозното образование от Румъния да вземат участие в организирания от нас Международен семинар, който ще се проведе в Русе в периода 2-5 октомври, т. г.

Като Ви честитим още веднъж десетгодишното Патриаршеско служение, отправяме молитви към Всеподателя Бога да дарува на Ваше Блаженство крепко здраве, мъдрост и дръзновение, та все така Богоблагословено да ръководите Румънската православна църква по пътя на Спасението”.

По-рано през тази седмица (26 септември) патриарх Даниил възглави тържествата в Куртя де Арджеш по случай 500-годишнината от освещаването на архиепископската катедрала „Успение Богородично” и „Св. Нягое Басараб”, основана от владетеля св. Нягое Басараб (виж тук).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3rfu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]