Мобилно меню

4.4477611940299 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (67 Votes)

Regensburg 24 09 2017 g 48На 23 септември български клирици, богослови и студенти от Богословския факултет при Софийския университет посетиха БПЦО „Св. Николай“ в гр. Регенсбург, Германия. Групата, предвождана от проф. д-р Божидар Андонов, дойде в Германия, за да обмени опит във сферата на социалната и благотворителната дейност с католическата и евангелската църковни общности в града. Проф. Андонов е инициатор за създаването на магистърска приграма „Църковно социално дело“ към СУ, където е преподавател в Богословския факултет. Той преподава пастирско богословие, религиозна педагогика и омилетика и в православния Богословски факултет при „Лудвиг-Максимилиановия Университет“ в гр. Мюнхен (Ludwig-Maximilians-Universität München). По негова инициатива и с помощта на новия директор на Източно-църковния институт в Регенсбург, католическия свещеник д-р Дитмар Шон, българската група остана няколко дни в града, за да вземе участие в учебен семинар, който да запознае участниците с пастирската грижа на католическата и протестантската църкви за затворниците, духовното обгрижване на глухонеми, хора с увреждания и приобщаването им към църковния живот.

Практическата част на семинара включваше посещения в болницата и болничния праклис в Регенсбург. Там участниците в семинара наблюдаваха разговорите на обгрижващите свещеници и цивилни църковни служители с болните преди операция, след операция, както и грижите за хора в старчески домове или хора, пострадали от катастрофи по пътища, природни бедствия и кризи в различни сфери на социалния живот. Българската група беше силно впечатлена и трогната от душепастирската грижа за нелечимо болни, повечето млади хора с рак в последен стадий. Участниците в семинара се запознаха и с т. нар. телефонно душепастирско обгрижване – малка телефонна централа, в която 24 часа в денонощието има свещеник на разположение за хора, нуждаещи се от духовна подкрепа.

Regensburg 24.09.2017 g 17На 24 септември, неделя, енорийският свещеник за Регенсбург, ставрофорен ик. Виктор Цимер, заедно с гостите от България, посети българското училище „Св. Кирил и Методий“ в града. Там свещеникът направи водосвет и благослови децата, техните родители и учители за успешна нова учебна година. Той представи на събранието гостите от България, между които бяха и йеромонах Стефан от Троянския манастир, свещ. Михаил Михайлов от Стара Загора, дългогодишен секретар на Старозагорския митрополит, йеродякон Вартоломей от Видинска митрополия, дякон Деян Коруноски от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, член на отдела за църковно-социална работа при Софийска митрополия, проф. д-р Димо Пенков, зам.-декан на Богословския факултет в София, студентите Войден Божков, Ботьо Димитров, Антония Янакиева и Наталия Гълъбова – студенти от Богословския факултет при Софийския университет. Всички те участвуваха молитвено и придружиха отец Виктор с пението си по време на водосвета в залата на българското училище.

След водосвета отец Виктор поздрави присъстващите и отправи молитва към Бога за здраве, мир, благоденствие и успехи на децата, техните родители и учителите през новата учебна година. Той призова всички – и малки и големи, да идват поне веднъж в годината в българската църква в града, за да вземат молитвено участие в св. Литургия и да се причастят. След това о. Виктор представи на събранието новата директорка на училището – Янка Велева, която поздрави всички със започването на учебната година, като пожела на децата и техните родители да не забравят своя роден език, четмо и писмо. След нея отец Виктор даде думата на проф. Андонов, който говори за ролята на Църквата за просветното и социално-благотворително дело.

Regensburg 24 09 2017 g 73В края на тържеството всички заедно произнесоха молитвата „Отче наш“. За тези, които не я знаеха наизуст, о. Виктор беше приготвил листове с текста ѝ. След това дякон Деян изпълни многолетствие за българския народ и българската емиграция в Регенсбург, и всички заедно запяха „Многая лета!“.

След тържественото откриване на новата учебна година в училището, отец Виктор отслужи св. Литургия в българската църква в Регенсбург, където наред с българските емигранти и гостите от България, в службата взе молитвено участие и католическият свещеник д-р Дитмар Шон.

След богослужбата отец Виктор благодари на българските гости за прекрасното пение по време на св. Литургия. После представителките на църковното настоятелство при храма – Ива Радева и Веселина Цветанова, поканиха гостите от България на братска трапеза, на която всички вкусиха български специалитети и вино.

Справка: Българското неделно училище „Св.  Кирил и Методий“, Регенсбург отвори врати през септември 2014 г. Основано е и се ръководи от нeмско-българска родителска инициатива. Училището е регистрирано и работи по програмите на Министерство на образованието и науката за българските неделни училища в чужбина. В училището се преподават български език и литература, история на България, география на България. Освен задължителните предмети, в учебната програма са включени следните извънкласни дейности: „Аз съм българче“, „Етнография“ и „Български занаяти“.  

Regensburg 24 09 2017 g 41 1В учебната 2017-2018 г. ще има предучилищна група, 1-ви, 2-ри 3-ти и 4-ти клас. Осигурени са учители и класни стаи за всеки клас. Децата се обучават в малки групи, за да се постигне по-добро качество на образованието и повече внимание за всеки ученик.

Всички преподаватели са дипломирани начални и гимназиални учители. За училището работят преподавателите: Ивалена Георгиева-Кръстева (Подготвителна група и 1 кл.), Нела Николова (2 кл.), Десислава Данчева (3 кл.), г-жа Славина Пеева (4 кл.). От тази учебна година ръководството на училището и проекта с МОН пое Янка Велева.

Родитеслката инициатива е регистрирана като дружество с идеална цел (Verein). Нейни ръководители са:
1. д-р Янка Желязова-Петерсен – председател
2. д-р Юлиан Икономов – зам. председател
3. Живка Желязова – касиер.

Информация за родителската инициатива, училището както и документи за записване на интернет-страницата на дружеството: www.dbe-regensburg.de.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3ru8 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.