Мобилно меню

4.734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (49 Votes)

fanariПрез миналата седмица в канцеларията на Вселенска патриаршия са направени редица важни промени. Тази канцелария има три водещи отдела: главен секретариат, протосингелство и архидяконство. Всички промени са свързани с израстване в кариерата на клириците от тясното обкръжение на патриарха, които са на пряко негово подчинание, независимо от това, че някои от тях служат на синодната канцелария.

По предложение на патриарх Вартоломей за главен секретар на Св. Синод е бил назначен досегашният помощник-секретар на синода дякон Йоаким (Билис). В неделя дори той вече е бил ръкоположен за презвитер, тъй като постът изисква това. Ръкоположението извършил сам патр. Вартоломей в патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер, Истанбул. Предишният главен секретар с име също Вартоломей, който отпреди година беше избран и ръкоположен за Смирненски митрополит, но продължаваше да изпълнява задълженията в синодната канцелария, съответно е освободен от поста главен секретар и са му били изказани сърдечни благодарности по време на заседанието на синода.

За „велик протосингел на патриаршеския престол“ (както е официалната титла) на мястото на досегашния протосингел Стефан, който от няколко години е Калиуполски и Мадитски митрополит, е назначен досегашният велик архидякон Андрей (Софианопулос). Неговото ръкоположение за презвитер ще стане на престолния празник на патриаршията – 30 ноември, деня на св. апостол Андрей Първозвани. Дотогава архидякон Андрей ще се титулова „протосингелстващ“, защото няма презвитерски сан.

На негово място за велик архидякон е назначен вторият дякон д-р Теодор (Меймарис), а за втори дякон е повишен третият дякон Нифон (Цималис). Началник на личния патриаршески кабинет става дякон Паисий (Кокинакис). За помощник-секретар на синода е назначен дякон Григорий (Франгакис).

Също така и Еритрейският епископ Кирил (Сикис), викарий на патриарха от миналата година, но останал да работи мисионерски в района на Смирна (Измир), сега е преместен на служение във Фенер. Той от 5 години много успешно работи в Измир и целия район на Югозападна Мала Азия по възстановяването на православната общност там и отвоюването на правото за богослужения в храмове, досега 95 години държани затворени или превърнати в музеи и изложбени зали. Явно патриархът е оценил неговото усърдие и го взима в патриаршията, за да може да го използва и за други задачи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3ydu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.