Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

сирияПрез тази седмица два християнски града в Северозападна Сирия бяха обстрелвани с ракети. Това са градовете Скалбия и Мухарде. Те са едни от най-древните християнски православни градове в тази част на страната. Вторият от тях, Мухарде, е бил средище на древна антиохийска епископия, която заради разпространението на исляма е останала малка енория и се сляла с епархия Епифания (днешната митрополия на Хама, в чийто диоцез влизат Скалбия, Мухарде, Албайда и 8 други православни енории). Скалбия е древен елинистически град, построен от Селевкий Никанор, един от военачалниците на Александър Македонски, под името Селевкополис. Градът няколко пъти наред е бил разрушаван от нашественици и отново построяван. Последният път е бил възстановен през 19 век.

На територията на тези два града живеят православни християни – мирно население, които вече няколкократно биват атакувани с ракетен обстрел от екстремистите и джихадистите на Джебхет Ал-Нусра, Ахрар Ал-Шам и Джейш Ал-Фатх (Фронт за разпространение на исляма, Свободен сирийски фронт и Завоевателна ислямска армия), две от които за съжаление се смятат за умерена сирийска опозиция от международната общност.

Дора 1Нашите два града бяха атакувани преди няколко дни с 39 ракети, закупени от православна България. Ракетите удариха древния православен манастир „Успение Богородично“ над град Скалбия, като причиниха големи щети. Разрушени са цялата стена и покривът, унищожени са икони в храма. Манастирът не е населен с монаси. Той се използва като неделно училище за деца. Пострадаха и много други къщи на православните християни.

За съжаление ракетите отнеха живота на една стара жена и на един млад, 36-годишен мъж, баща на малко дете, докато бързал да вземе жена си от района на ракетния обстрел. Унищожена е и къщата на една парализирана млада жена, която беше отведена спешно в болницата.

Независимо от всичко това и от множеството враждебни действия в миналото населението на града ни се стреми да поддържа добри отношения със съседните сунитски градове, откъдето идват атаките. В Мухарде също има причинени материални щети.

Да се молим Бог да им е на помощ на православните наши братя в градовете Скалбия и Мухарде.

Източници: Скалбия-Нюз, страницата на православната енория в Скалбия.

Репортаж: Виктор Дора.

Снимки: Страницата на православната енория в Скалбия.

Дора 2Дора 2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3rp9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.