Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

001 65 600x401На 11 септември след продължително боледуване е починал Берлинският архиепископ Теофан, ръководител на епархията на Руската православна църква - Московска патриаршия в Германия. Опелото на владиката ще бъде на 14 септември в катедралния храм „Възкресение Христово“ на руската юрисдикция в Берлин след заупокойната св. Литургия. Погребението ще се състои същия ден на руското гробище „Тегел“ в германската столица. На траурната церемония БПЦ ще бъде представлявана от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний.

Архиепископ Теофан (в мире Олег Иванович Галинский) е роден на 8 юли 1954 г. в гр. Бяла църква, Киевска област, Украйна. Завършва Ленинградската духовна семинария, след това и академия. През 1976 г. е постриган за монах. През 1977 г. защитава кандидатска дисертация в Московската духовна академия, а по-късно учи немски език в Източноцърковния институт (на католическата епископска конференция) в Регенсбург, ФРГ. След това преподава в Ленинградските духовни школи. През 1985 г. е отличен с архимандритство. От април 1985 г. е доцент, а от автуст същата година – инспектор в Ленинградските духовни школи. През 1986 г. е назначен за зам.-председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московска патриаршия.

Хиротонисан е за Каширски епископ на 11 януари 1987 г. и е назначен за викарий на Московска патриаршия. От следващата година е настоятел на подворието на Московска патриаршия в Карлови Вари, Чехия. От 1991 г. е управляващ Берлинско-Лайпцигската епархия на РПЦ. От декември 1992 г. е епископ Берлински и Германски. През 1996 г. е възведен в сан архиепископ. От май 2015 г. е представител на Московска патриаршия в Германия. Покойният архиерей имаше много приятели сред българите, учили в духовните школи на РПЦ и особено сред висшите клирици на БПЦ. Той участва и в ръкоположението на българския свещеник Любомир Леонтинов в Берлин, което стана в руския храм на Тодоровден 1994 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3ddu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.