Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

profesorilor de religie 19На 12 септември, в навечерието на новата учебна година, в Букурещ се проведе ежегодната Конференция на учителите по Религия в Букурещката архиепископия. Тя се организира от инспектората по образование в Букурещ, съвместно с Архиепископията на Букурещ и има за цел да даде възможност на учителите да обсъдят новостите в методиката на обучение, да направят преглед на работата през изминалата година и да обменят идеи за следващата.

Конференцията бе открита в Патриаршеската палата под председателството на Румънския патриарх Даниил. Основното послание в неговото слово бе за засилване на сътрудничеството между всички участници в образователния процес.

Според него, низходящата крива на румънското образование може да бъде прекъсната само чрез засилване на сътрудничеството между всички участници в процеса: държавата, гражданското общество, родителите, учениците и учителите, но и епархийските центрове и енории, така че образованието да се превърне в национален приоритет, солидна основа на еволюцията на цялото общество към едно по-добро бъдеще.

Consfătuirea profesorilor de religie din Arhiepiscopia Bucureștilor 2Според патриарха часът по Религия има апостолска роля в румънското образование. Християнското ограмотяване на децата е свещена мисия, както с духовни, така и със социални измерения. Освен всичко друго то е и един призив към Бога да работи с младите души, за да израстват в общение на любов към Бога и към другите, но и в общение с всички поколения светци през всички времена.

Румънският патриарх разказа за приноса на Църквата в образователния процес чрез осигуряване на учебници по Религия, подкрепа на ученици от бедни или социално неравностойни семейства, снабдяването им с училищни пособия, учебни униформи, учебници, облекла и обувки.

Главният инспектор по Религия в Министерството на образованието Василе Тимиш изнесе доклад на тема „Религиозното обучение в Румъния и Европейския съюз“ в началото на 21 век. Проф. Георге Догару, от Инспектората по Религия в Букурещ говори за „Продължаващо обучение на учители по Религия. Реалности и перспективи“. Проф. Михаил Спатару от Областния инспекторат в Прахова говори за „Актуализация на аналитичните програми и дидактическия материал по дисциплината Религия“.

Втората част на срещата бе под председателството на епископа на Прахова Тимотей и имаше дискусионен характер. 

Източник: Basilica.ro


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3dca 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата