Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

17 09 08 am ceiso IMG 6939 12186b8f16От 6 до10 септември в манастира Бозе, край гр. Сантия, обл. Пиемонт в Италия, се проведе XXV научна конференция за православна духовност. Тазгодишната тема беше „Дарът на гостоприемството“. Нейната актуалност събра в манастира духовници и учени от 38 страни. 

Тази година беше по-специална в много отношения – първо се навършват 25 години от първата научна конференция в манастира, и второ, нейното откриване бе уважено от двама патриарси – Вселенският патриарх Вартоломей I и Александрия и на цяла Африка Теодор II. Също така гост на събитието беше и предстоятелят на Православната църква в Америка – митрополит Тихон, който пристигна с още двама архиереи и няколко делегати. Участници в конференцията бяха още двама митрополити от Александрийска патриаршия: на Зимбабве Серафим и на Камерун – Григорий, еп. Силуан от Румънската патриаршия, който отговаря за Италия, Богородски епископ Матей – от Московска патриаршия, също наскоро пратен в Италия, еп. Астий от Албанската архиепископия и др.

Сред учените се открояваха проф. Хризостомос Стамулис от Аристотелевия университет в Солун, проф. Пол Майендорф от Православната семинария „Св. Владимир“ в Крестууд (Ню Йорк), проф. прот. Раду Бордеану от Питсбърг и др.

17 09 08 am ceiso IMG 6939 12186b8f16Самата научна конференция започна с поздравителни адреси по повод 25-та годишнина, отправени от представители на всички поместни църкви. От името на БПЦ поздравление беше изпратено от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний. В него българският архерей посочи, че "Дарът на гостоприемството е дар на спасението, защото „...доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили“ (Мат. 25-40)". Владиката подчерта актуалността на темата в днешните сложни за Европа времена и отговорността на християните, които трябва да са пример за милосърдие и любов към ближния. Поздравлението на митрополит Антоний беше прочетено от свещ. Стефан Паликаров, енорийски свещеник в БПЦО в гр. Милано, който беше участник  в конференцията заедно с доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ и Димитър Арнаудов.

Първото слово на конференцията беше на Вселенския патриарх Вартоломей, който говори за човека като гост и стопанин на земята. Игуменът на манастира Бозе, о. Енцо Бианки, беше посветил своето изложение на Христовите думи „Странник бях, и ме приехте“ (Мат. 25:35). Сред другите доклади, представени на конференцията, бяха: „Гостоприемството в Устава на Бенедикт Нурсийски“ от Фотиос Йоанидис от Аристотелевия университет, Солун, „Подвигът на странничестното при св. Йоан Лествичник“, от монах Юстин от Синайския манастир „Св. Екатерина“ и др. Пол Майендорф изнесе доклад за литургическото разбиране на гостоприемството и общението, а Раду Бордеану от Питсбъргския университет, САЩ, говори за евхаристийното гостоприемство и направи феноменологичен анализ на съвременното православно богословие.

17 09 08 am ceiso IMG 6939 12186b8f16

Бяха представени и изследвания за странника и странничеството в руската православна традиция (Вера Шевцова), както и за руската емиграция при новите обстоятелства (Надя Куценко). Игуменът на светогорския манастир „Симонопетра“ Елисей представи доклад на тема „Атонското гостоприемство и християнският етос“.

В деня на рождението на Божията майка – 8 септември, по традиция бе отслужена св. Литургия от архим. Атинагор от манастира „Св. вмчца Варвара“, който се намира в обл. Тревизо. Богослужението и песнопенията бяха изпълнени на различни езици. Уменията на българския протопсалт Димитър Арнаудов, който пя на пет езика, бяха оценени високо от всички присъстващи.

След св. Литургия беше отслужен трисагий за Людмила Савова, дългогодишен преподавател в Богословския факултет на СУ и редовен участник в богословските конференции в манастира Бозе. Г-жа Савова почина през пролетта на тази година.

Конференцията завърши с послание от о. Енцо Бианки, който, като дългогодишен игумен на манастира „Бозе“, ежегодно оказва християнско гостоприемство на духовници и богослови от цял свят, независимо то тяхната деноминационна принадлежност, предоставяйки им възможност да дискутират и задълбочават изследванията си в областта на православната духовност.

Снимки: Сайт на манастира Бозе, Италия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3ddw 

Разпространяване на статията: