Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

vartholomaios dimitriosСериозен разрив настъпи между Константинополската вселенска патриашия и Архиепископията в Америка, която е под нейна юрисдикция. Причината са изборите за нов митрополит на Чикаго. Напрежението от десетилетия напоследък прерасна в криза на авторитета на юрисдикцията и на доверието. Християните от Архиепископията в Америка са основни дарители на Константинополската патриаршия и затова напрежението в отношенията между тях се следи с повишен интерес от медиите.

До проблема се стигна, след като патриарх Вартоломей отказа да приеме избрания нов митрополит на Чикаго епископ Севастиан. Формалният аргумент на патриарха е листата с тримата кандидати, излъчени от Архиепископията в Америка. Според него изборите са недействителни, тъй като в списъка с кандидатите нарочно не е включен избираем кандидат – името му не е обявено официално, но става дума за митрополита на Дарданелите (преди това митрополит на Хонгконг) Никита. Той обаче не е включен като достоизбираем, защото не служи в Америка. Патриарх Вартоломей поиска нова „тричленка“ и нови избори, но в Архиепископията зад океана категорично отказаха. Във Фенер получиха писма от влиятелни енориаши на задокеанската епархия, в които обясняваха на патриарха, че според американските закони Архиепископята на Америка е „дружество с нестопанска цел“ и решенията на ръководните му органи не могат да се отменят в противоречие с местното законодателство.

Наблюдатели коментират, че кризата е предизвикана от Вселенския патриарх, тъй като според каноните той е разполагал достатъчно дълго време със списъка с достоизбираемите кандидати, но не е реагирал според предвидената процедура. Архиепископията в Америка няма автокефален статут, а по устав е просто епархия на Константинополска патриаршия. По неизвестни причини от Патриаршията решават да се намесят едва след провеждането на избора за митрополит на Чикаго.

В края на август американският архиепископ Димитриос посети Фенер и се срещна лично с патриарх Вартоломей, за да разрешат противоречията. Официалните комюникета бяха в сдържано положителен тон и съобщаваха, че процедурата по избор на нов митрополит на Чикаго ще продължи. След срещата обаче в някои медии се заговори за оставка на влиятелния архиепископ на Архиепископията в Америка. Наложи се оттам да разпространят официално опровержение, че архиепископ Димитриос продължава да изпълнява задълженията си и слуховете за неговото отстраняване са „медийни спекулации“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u38qd 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.