Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

368481843Украйна официално се обърна към Вселенския патриарх Вартоломей с молба да предостави автокефалия на Украинската православна църква. Това заяви на 7 септември президентът на Украйна Петро Порошенко в своето послание към депутатите в Украинската Рада.

„Аз лично написах писмо на Вартоломей I. Нека ни чуе и ръководството на Вселенската патриаршия. Искам да обърна внимание на Негово Светейшество на сериозността на нашите намерения и на проблема, който съществува от 1991 г. Украйна има право на поместна църква. Ние трябва да защитим това право“, заяви Порошенко за Лига.Новости.

Според социологическите проучвания в Украйна 44% от православните украинци желаят създаването на поместна православна църква в тяхната страна, а против са 25%.

Сега в Украйна има само една канонична църква – Украинската православна църква към Московска патриаршия, с предстоятел Киевския митрополит Онуфрий. Той е постоянен член на Св. Синод на Московска патриаршия. Неговият сдържан характер, монашеска скромност и желание да не допуска политизирани прояви в Църквата безспорно играе умиротворяваща роля сред православните в Украйна, но това не решава сериозния украински църковен проблем. Украинците възприемат Русия като агресор и изпитват недоверие и дори враждебни чувства към Московска патриаршия. Другите две православни църковни структури в страната – т. нар. Киевска патриаршия и Украинската автономна православна църква – не са в канонично общение с останалите православни църкви по света, но имат много вярващи в своите юрисдикции. Расте влиянието и на униатите в Украйна, както и на традиционно силно представените различни протестантски изповедания. В източните части на страната, където се водят военните действия със сепаратистите, е най-висок процентът на атеистите.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u38h9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.