Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

dsc003192Министерството на образованието в Гърция ще проведе дълбока реформа на църковните училища в страната, съобщава Orthodoxia.info Това става след дългогодишен диалог с Църквата, отчитане на критиките и реалните потребности. Законопроектът, който организира по нов начин църковното образование, трябва да бъде гласуван в Парламента.

Реформата предвижда досегашните църковни училища (семинарии) - гимназии и лицеи, да продължат да функционират като специализирани училища за средно образование от типа на музикалните, например. Тяхната основна цел няма да бъде подготовка на бъдещи клирици на Църквата. В църковните училища ще се работи по общата учебна програма, като се добавят и предмети според спецификата на училището. В тях ще могат да работят всички педагози, а не само богослови и духовници. За всички тях ще важи правилото, че ако в продължение на 2 години имат по-малко от 60 ученика, те ще бъдат закривани. Изключение се прави за семинарията на Света Гора - Атониада, и семинарията на о. Патмос - Патмиада.

Новото в реформата е откриването на специални Центрове за свещеническо обучение, чиято цел ще бъде подготовка на бъдещи клирици и хора, желаещи да работят в църковните структури. Те ще бъдат четири на брой, съответно в градовете Атина, Ламия, Ксанти и Ханя (на о. Крит). Тези учебни заведения също ще бъдат към Министерството на образованието и религиите. Атинската Ризариева семинария ще се превърне в един от тези центрове, тъй като такова е желанието на нейните основатели и ктитори. В тези центрове ще се постъпва след завършване на средно образование и обучението в тях ще бъде двугодишно.

На снимката: Випускници на Атинската Ризариева семинария се подготвят за расофорство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/up38c 

Разпространяване на статията: