Мобилно меню

4.625 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (40 Votes)
 
OikPatr
На 2 юли Вселенският патриарх Вартоломей разпространи обръщение към украинските журналисти и чрез тях към украинския народ , в което се казва:
 
„Днес имаме радостта да се обърнем към украинския народ чрез украинските медии. Журналистическата професия днес, в света на бързите комуникации, изпълнява важни функции. Ролята на журналистите е да предават на хората истинска информация, за да се ориентират те по-добре в ситуациите и предизвикателствата, с които се сблъскват. Тази роля изисква голяма отговорност и може да доведе до много изкушения. Както неотдавна заяви един политик, „когато вестниците разпространяват срамни лъжи, това вече не журналистика. Това са органи за влияние“. Всички журналисти, особено тези, които смятат себе си за християни, трябва винаги да говорят истината, за да служат вярно на нашия Господ Иисус Христос, който е „Пътят, Истината и Животът“ (Иоан 14: 6).
 
След като с Божията помощ изпълнихме 25 години патриаршеско служение, не е необходимо да описваме нашата любов към украинския народ. Със силни чувства си спомняме нашето посещение в Украйна през 2008 г. и щедрото и топло гостоприемство, което получихме в Киев и което остана завинаги в ума и сърцето ни. През годините на нашето патриаршеско служение съществуваше постоянен контакт между Вселенската патриашия и украинсикя народ и това не е изненадващо, тъй като духовните връзки, които обединяват майката-църква с Украйна, никога не могат да изчезнат. Украинският народ получи кръщението си в православната вяра от Константинопол във времето на светия и велик княз Владимир Киевски и следователно Църквата в Константинопол остава вечно Църква на украинския народ. Като любяща майка църквата-майка никога не може да забрави духовните си чеда, особено в моменти на изпитание и трудности.
 
Ние сме близо до вас, особено във време на изпитание; Ние сме с вас с нашите молитви и благословия. Изпращаме ви цялото наше благословение, любов и загриженост за всеки един украинец, без изключение. Ние се молим за единството на украинския народ. Молим се за мира в Украйна. Нашата надежда е, че братоубийствената война ще спре. Историята на Украйна трябва да поучи украинския народ, за да не се повтарят грешките от миналото. Синът на светия и велик княз Владимир Ярослав Мъдри подкрепи разпространението на християнското в Киевската държава чрез основаването на църкви и манастири и издаването на закон, наречен „Руска правда“, вдъхновен от християнските принципи, който изключва смъртното наказание. В завета си Ярослав се стреми да предотврати борбата за власт между петимата си синове, като раздели империята помежду им. За съжаление съветите на мъдрия баща не са последвани и се стига до разделение, което отслабва Киевската държава.
 
Историята на св. Владимир и неговия син Ярослав трябва да поучи украинския народ днес. Те може да са приели християнството по политически причини, но в основата на приемането му като държавна религия стои желанието да се създадат условия за мир и стабилност, за да може културата и духовното развитие на народа да процъфтяват. Същото важи и днес. Единството и мирът са силно желани и съществени за народа и Църквата в Украйна. Този дух на единство е едновременно крехко съкровище, както и дар свише, който ни е поверен от Троичния Бог, за да го пазим и му се наслаждаваме. Това е същият дух на единството, за който се молим и се надяваме той да възтържествува в Украйна.
 
По тази причина се обръщаме с думите на св. апостол Павел към разделената Църква в Коринт: „Моля ви, братя, в името на Господа нашего Иисуса Христа, да говорите всички едно и също, и да няма помежду ви разцепления, а да бъдете съединени в един дух и в една мисъл“ (1 Коринтяни 1:10). Бог да благослови всички ви!“.
 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcrwf 

Разпространяване на статията: