Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

filippon exodios 1Митрополитът на Филипи, Неапол (дн. Кавала) и Тасос Прокопий се удави в морето край о. Тасос. Тялото му е било открито от неговия дякон, който го е потърсил за обяд. Митрополитът е плувал сутринта в района на Калирахи на острова, в близост до сградата на местната епископска резиденция и епархийското детско летовище. По първоначална информация той е получил сърдечен удар по време на плуването.

Митрополит Прокопий е роден през 1939 г. на о. Хиос. Завършил Духовната семинария в гр. Коринт (1958 г.) и Богословския факултет на Атинския университет (1963 г.), той още като студент е ръкоположен за дякон от Коринтския митрополит Пантелеймон през 1960 г. Той го ръкополага и за свещеник (йеромонах) през 1965 г. Междувременно от 1963 г. е назначен за проповедник в Коринтска епархия, а три години е и учител в семинарията. След падането на първата хунта (от 1967 г.) в Гърция през ноември 1973 г. и избирането на нов архиепископ начело на Гръцката православна църква, е проведена "чистка" на митрополити и се овакантяват седемнайсет катедри. Тогава архимандрит Прокопий е сред избраните да заместят отстранените "хунтаджийски" митрополити. Така той управлява епархията на Филипи, Неапол и Тасос от май 1974 г. в продължение на 43 години. През последните години страдаше от коварната болест на рака.

През първите години след политическите промени в България, когато Гръцката църква, отделни митрополии, манастири и християнски сдружения подпомагаха с храни, дрехи и православна книжнина Българската православна църква, митрополит Прокопий предложи гостоприемство в епархийското летовище на първия клас на възстановената през 1990/1991 г. Пловдивска духовна семинария "Св. Кирил и Методий" начело с ректора, архимандрит Евлогий (Стамболджиев, сега Адрианополски епископ), и учители в семинарията. Жестовете на братска любов към Българската църква през годините са не един и два, затова в тези скръбни за епархията на Кавала дни много православни българи с благодарно сърце ще кажат:

Бог да прости и помилва душата на Прокопий архиерей!

Местоблюстител на овдовялата катедра става митрополитът на Ксанти Пантелеймон. Опелото на починалия митрополит ще бъде на 31 юли от 12 часа в катедралния храм на град Кавала и ще бъде оглавено от Атинския архиепископ Йероним II.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/up38h 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.