Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

kniga 600x292Водещи богослови и духовници в Московска патриаршия подготвиха проект за официален Катехизис на Руската православна църква. През изминалата седмица текстът беше публикуван в интернет за всеобщо обсъждане от страна на всички християни в РПЦ.

Интересен е пътят за създаването на официалния догматичен документ. Решението за създаването на такъв Катехизис е взето на Архиерейския събор през 2008 г. От тогава Синодалната богословска комисия започна подготовката за написването на съвременен Катехизис на РПЦ. Работата по първата версия на текста на Катехизиса беше завършена през януари 2016 г.

На заседанието през януари 2016 г. Синодалната библейско-богословска комисия единодушно приема проекта за Катехизис на РПЦ. След това той е представен на Архиерейския събор на РПЦ, състоял се месец по-късно същата година. От своя страна Архиерейският събор препраща текста за мнения на „постоянните членове на Св. Синод, на предстоятелите на самоуправляемите Църкви, на първойерарха на Руската задгранична църква, на ръководителите на синодалните отдели, на водещите богословски училища, а също и на епархийските архиереи, които пожелаят да вземат участие в рецензирането на текста“. След това редакционната група на Синодалната библейско-богословска комисия подготвя нова версия на текста, вземайки предвид постъпилите отзиви, и в този си вид проекто-текстът е представен за общоцърковно обсъждане.

Катехизисът има следното съдържание: Основи на православното вероучение; Основи на каноничното устройство и литургичен живот на Православната църква; Основи на православното нравствено учение; Основи на социалната концепция на РПЦ; Основи на учението на РПЦ за достойнството, свободата и правата на човека; Основни принципи на отношенията на РПЦ с инославието.

На обсъждане подлежат само първите три части. Останалите представляват общоцърковни документи, вече приети от Архиерейските събори на РПЦ, и по тях промени няма да се нанасят.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/upkwy 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.