Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

FotoProf.KaprievВ края на юни тази година студенти от магистърската програма „Религии, диалог и образование” към Академията по религии на Хамбургския университет за първи път имаха възможността да присъстват на лекция на тема „Въведение в православието”, водена от проф. д-р Георги Каприев по покана на  Университета в Хамбург и на Българската православна енория в северногерманския град.

В рамките на четири академични часа българският професор по философия и специалист по византийска философия съумя в сбита и достъпна форма да изложи пред хамбургските студенти  основите на православието. Той ги запозна с основните разлики между Православната и Римокатолическата църква, а именно Догмата за изхождането на Дух Свети „и от Сина” (Filioque), добавен от римокатолиците през 11 век към Никео-Константинополския Символ на вярата, и примата на папата. Проф. Георги Каприев преведе бъдещите магистри по религия през основните исторически моменти от развитието на православната вяра, от основаването на Константинопол през 330 г., минавайки през Великата схизма, която бележи началото си от 1054 г. и стигайки до съвременни дати като например последното обявяване на автокефалията на Българската църква през 1953 г. Той запозна аудиторията със седемте вселенски събора и вероизповедалните въпроси решавани на тях, с основни понятия като патристика, разликата между догми и канони и постави темата за разбирането на човешката воля и свобода спрямо висшата Божия воля в двете големи религии християнство и ислям.

В оживена дискусия след края на лекцията студентите, сред които имаше представители на протестантската вяра, православието, исляма и др., задаваха своите въпроси, свързани с основните постулати в християнството като същността на Светата Троица, естеството на Господ Иисус Христос като Бог и човек, есенциалните разлики между вероизповеданията, почитането на иконите в източното православие и др.

Втората част на лекцията ще се проведе през месец ноември в рамките на първата по рода си „Седмица на православието” в ханзейския град, с която Българската православна църква в Хамбург ще завърши честванията по повод десетата годишнина от създаването си. Освен в академичното събитие пред хамбургската студентска аудитория, проф. Каприев ще участва и в открита дискусия, която ще се проведе в икуменическия форум в града. Православната седмица ще приключи с традиционния предколеден детски празник, на който ще бъдат наградени участниците от Хамбург в тазгодишния конкурс за детска рисунка на тема „В царството Божие”.

Линк към част от лекцията на немски език: https://lecture2go.uni-hamburg.de/l2go/-/get/v/21739


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcfd3 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.