Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

19620237 718818321636180 3003697562121136018 oВ седмиците преди и след проведения в Берлин от 23 до 25 юни Десети епархийски събор на Западно- и Средноевропейска епархия православните българи във Великото херцогство Люксембург имаха радостта на два пъти да се съберат и да участват в света литургия.

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний на 10 и 11 юни Люксембург посети свешеник Станко Дидов, председател на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ и енорийски свещеник в столичния храм “Св. Седмочисленици”. В първия съботен ден след Петдесетница бе отслужена обща панихидаот отец Станко. Много българи се събраха в сградата в двора на храм „Св. Алфонс“ в Люксембург, за да почетат и молитвено да си спомнят своите близки починали. Свещеникът посочи, че по традиция преди всеки многодневен пост в Православната църква се отслужват общи панахиди. По този начин, и след молитвено изпросване на упокоение на душите и вечна памет за представилите се по-рано наши близки и сродници, се надяваме за достойно навлизане и спасително завършване на Петровия пост. След чинопоследованието бе проведено заседание на църковното настоятелство, на което се планира дейността на църковната община за предстоящата година и бяха дадени наставления на излъчените от общината делегати на Десетия епархийски събор.

19620226 718818868302792 8581635537918921193 oВ Неделя на Всички светии и света Богородица „Достойно ест“ имахме радостта за първи път в Люксембург да вземем участие в литургия, извършена в неделния ден. За целта отново в помещението в двора на храмовия комплекс на католическата църква „Св. Алфонс“ бе организиран своеобразен православен параклис. Радостно беше присъствието на шестимата иподякони и на достойно приготвилите се за изповед и свето причастие енориаши. В боговдъхновената си проповед отец Станко Дидов поздрави присъстващите с втория храмов празник на общината – празникът на иконата на Божията майка „Достойно ест“ (първата придобита икона с общите дарения на българите в Люксембург преди две години бе именно нейната) и благопожела общината да се развива и укрепва и занапред под покрова на Божията майка. По повод другия празник в този неделен ден – на Всички Светии, свещеник Станко Дидов препоръча по-често да имаме за пример подвига на всички знайни и незнайни светци, но най-вече житието на покровителя на общината – обичания св. Иван Рилски, защото като християни сме призвани да носим и разпространяваме светлината и красотата на Христовата истина в нашето ежедневие. Да не допускаме разкоша на света да надделява и да подхранва духовната пустиня, а напротив, както св. Иван Рилски, да полагаме ежедневна грижа да напояваме и поддържаме духовната градина, като се стараем добре устроеният свят да се превърне в духовно отношение в нашата Рилска пустиня.

19620174 718827941635218 5419478460079853626 oОтново св. Иван Рилски събра православните българи в Люксембург на богослужение на 1 юли – празникът на възвръщането на неговите честни мощи в Рилския монастир. Този път светата Литургия бе отслужена от свещеник Стефан Паликаров, предстоятел на БПЦО „Св. Амвросий еп. Медиолански“ в гр. Милано, Италия. За първи път енориашите на общината се събраха на ново място. Това бе храмът на духовната семинария „Св. Йоан XXIII“, който се намира на ул. Жул Вилхелм, 52 (52, rue Jules Wilhelm). Тази семинария представлява религиозен учебен център с множество зали, възможности за провеждане на конференции, за пренощуване, както и с ресторант за ползване при необходимост, когато има по-официални срещи и празнични дни.

С благословението на митрополит Антоний представители на църковното настоятелство проведоха в края на месец юни среща с директора на комплекса отец Жан Ерет. Той поздрави радушно православните българи като членове на християнското семейство и позволи отслужването на богослужения на български език веднъж месечно в семинарския параклис. Към настоящия момент българската православна община не разполага с храм, който да устрои според българската православна традиция и да ползва за по-редовни богослужения. Затова се събира или в храма „Св. Алфонс“ (32, Rue des Capucins) или занапред вече и в семинарския комплекс „Св. Йоан XXIII“ (52, rue Jules Wilhelm).

В ранните часове на 1 юли, в изпълнения семинарски храм, украсен с православни икони и меката светлина на запалените с молитва свещи много от нашите сънародници се изповядаха при отец Стефан. Както обикновено той се радва на подкрепата на петима иподякони, а от клироса гласове към Бога с усърдие  извисяваха Николай, Иванка Йорданова, Вероника Борисова, подпомагани от Светла Гулева и Иванка Христова. Множество деца и възрастни пристъпиха с благоговение и със смирени сърца към  Свето причастие

19621214 718831074968238 3657131220873780616 oВ проповедта си свещеникът преподаде благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний към православните ни християни и наблегна както на прочетения евангелски текст, така и на честваните в този ден преп. Иван Рилски Чудотворец, св. безсреб. Козма и Дамян, като спомена и житието на св. Йоан Шанхайски (закрилник на православните емигранти, честван на 2 юли по стар стил).

За първи път след края на светата Литургия бе проведена духовна беседа като църквоното настоятелство се постара да устрои в храма подходящо за целта място и засне дискусията, за да може тя да стане достояние и на отсъстващите братя и сестри (записът е публикуван на фейсбукстраницата на общината - тук). Отец Стефан говори по темата „Молитвата и как да се молим“ - посрещната с интерес от малки и големи. Отделеното голямо внимание и множеството въпроси, които бяха зададени към свещеника, ясно показаха успеха на новото начинание. Надяваме се провеждането на православна беседа по актуални практически и канонични въпроси на нашата вяра да се превърне в традиция след всяка богослужба.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcf4w 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.