Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

DSC05174 KopieНа 28 юни, с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски Митрополит Антоний, БПЦО "Свети Кирил и Методий" в град Щутгарт проведе благотворителен концерт като част от кампанията "Българска църква в Щутгарт". Концертът се проведе под мотото "Богатството на православната църковна музика" в рамките на инициативата „Седмица на източните църкви“, организирана от Академията на Католическата Църква в Щутгарт с цел запознаване на обществото с вярата, културата и дейността на православните и ориенталските християнски църкви. В празника участваха хоровете на българската и сръбската църковни общини в града, както и детския руски хор. Специално за събитието от България пристигна Никола Антонов, който с майсторство изпълни разнообразни византийски църковни песнопения от св. Йоан Кукузел и български възрожденски автори. След музикалната програма бе изнесена кратка беседа, въвеждаща в изкуството на иконописта, след което всички гости имаха възможността да разгледат донесените специално за събитието икони и фрески, рисувани от прот. д-р Добромир Димитров, свещеник в храма „Св. великомъченик Мина” в град Велико Търново, о. Йордан Пашев, който обслужва енориите в Цюрих и Нюрнберг и презвитера Марияна Лимбергер от Щутгарт. Вечерта завърши в споделяне на впечатления в приятна атмосфера на чаша ароматно вино.

DSC05212 KopieОт много години българите в Щутгарт и околността копнеят за собствен храм, в който редовно да се провеждат богослужения. Църковната община в града е една от първите създадени в чужбина, още през 1982 г., но все още няма свой храм. Преди малко повече от две години миряните намират свой духовен баща в лицето на протойерей Сергий Ненов. Започва да се служи всяка първа и трета събота от месеца, както и на големи празници. Богослуженията се отслужват в различни храмове, любезно предоставени от другите църковни общности (сръбска, руска, евангелистка) в града. Църковната утвар се разпределя и съхранява в домовете на миряните, които я пренасят до храма преди всяка служба. От няколко месеца общината има преносим иконостас, който се сглобява при всяко богослужение. Всички тези неудобства могат да бъдат избегнати, ако църковната общност има собствен храм.

От половин година общината води интензивни преговори с Католическата църква в града за наемането на един от техните храмове, който от дълги години стои празен. В същото време се търсят и други варианти.  С неувяхваща надежда и с усилена молитва българите в Щутгарт се борят за сбъдването на своята мечта. През декември 2016 г. с коледен благотворителен концерт бе стартирана кампанията "Българска църква в Щутгарт", която цели набирането на средства за наемане, обновяване и поддръжка на бъдещия храм.

Всички, които имат желание и възможност да помогнат, могат да го направят по банков път на следната дарителска сметка или чрез пей пал:

BULGARISCHE ORTHODOXE KIRCHE STUTTGART e.V.
IBAN: DE87 6005 0101 0002 1418 02
BIC: SOLADEST600
Verwendungszweck (основание за превода): „Bulgarische Kirche in Stuttgart“

Pay Pal: bgkirchestuttgart@yahoo.de

Снимки: Борислав Ненов

DSC05194 Kopie

DSC05255 Kopie


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcry6 

Разпространяване на статията: