Мобилно меню

4.1944444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.19 (36 Votes)

201752991133dsc 0593На 29 май в Сръбската православна църква за първи път честваха паметта на "Сурдурлишките мъченици". В решението на Архирейския събор на СПЦ от месец май се казва, че това са всички сърби, избити от българските окупатори по време на Първата световна война в Сурдулица. В сайта на Сръбската патриаршия пише, че става дума за 7000 души, 4000 от които идентифицирани.

Сръбската пропаганда от следвоенния период пише за 20 до 30 хиляди избити от "българските окупатори" и тази цифра заляга в официалната сръбска история. Тъй като цялото местно население е значително под тези числа, сръбските историци обясняват разликата с това, че българите са водили всички заловени от цяла Сърбия именно в Сурдулица и под предлог за депортиране в България са били убивани. 

Инициативата за канонизацията е на Вранския епископ Пахомий, който през 2010 г. издигна в двора на училището в Сурдулица военна гробница с костите на убитите.

Първи в акта за канонизацията са споменати и висши духовници, без да се споменават подробности за обстоятелствата на смъртта им: "Скопски митрополит Викентий, Призренски епископ Никифор Перич, игуменът на манастира "Св. Прохор Пшински" Владимир и цялото братство, убити в периода на Първата световна война от 1915 до 1918 г. от българските окупатори".

Събитията са свързани най-вече с т. нар. Топлишко въстание на Коста Пекянец и Коста Войнович в 1917 г., при потушаването на което българските войници и части на ВМОРО убиват близо 1500 души. В акта за канонизацията не се споменава, че при тези кървави събития има убити от сръбските четници и сред българското население, като например 32-та убити вкл. деца при запалването на Босилеград и др.

Първата литургия за новия празник в сръбския църковен календар беше отслужена от Вранския епископ Пахомий на 29 май в църквата "Св. Георги" в Сурдурлица. В местната памет те са преди всичко "мъченици на нацията", тъй като смъртта им не е свързана с изповядването на вярност към Христос. Това е първи случай на масова канонизация в Православната църква на загинали по време на Първата световна война.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wc4q9 

Разпространяване на статията: