Мобилно меню

4.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (34 Votes)

5ecb3a3398На 9 март в Атина ще бъде представен паметният сборник, посветен на известния българист Димитриос Пандос, който почина през 2014 г. Той беше ученик и приемник по катедра на видния църковен историк и известен българист проф. д-р Димитриос Гонис, почетен доктор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Димитриос Пандос не само изучаваше българската средновековна история на Църквата, той беше и голям приятел на българския народ.

В сборника, подготвен от негови приятели и колеги, влизат три непубликувани изследвания на Д. Пантос: "Два непубликувани патриаршески сигилия, свързани с митрополията на Филипопол"; "Неизвестни страни на българския църковен въпрос във Филипопол (втората половина на 19 век)" и "Сведения от архива на семейство Гюмюшгердан за развитието на българския църковен въпрос във Филипопол". Сред останалите теми в сборника, свързани с българската история, са "Славяните новомъченици в гръцките неомартирологии" от Илия Евангелу, "Неизвестни писма на Йоан Комнин (Йеротей, архиепископ на Дръстър)" от Харитон Каранасиос, "Българският въпрос и Варненският и Преславски митрополит Симеон (1840-1937)" от Мария Литина и др.

apokardiasВ сборника са включени изследвания и на български учени: от проф. Доротей Гетов: "A 14 th century Greek Manuscript revisited: notes on the capture of Serres and the dead of Stefan Dusan", от д-р Венцислав Каравълчев "Островният манастир на св. Йоан Предтеча - една неизвестна страница от църковната история" (на гр. ез), от доц. Светослав Риболов "Значението на понятието "природа" в античността и христологичната му употреба от отците" (на гр. ез), от Борис Маринов "Един документ за българо-гръцките църковни връзки от 1926 г. от архива на академик д-р Стефан Цанков" (на гр. ез) и др.

Сборникът в памет на Димитриос Пандос е озаглавен "От сърце" и е издание на гръцката комисия за изследване на Югоизточна Европа. Той ще бъде представен от проф. Димитриос Гонис във Военния музей на Атина.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy6pr 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.