Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

duhovnicească 5През първата седмица на Великия пост 15 свещеници от архиепископията в Букурещ положиха изпит за духовници, след което бяха благословени за това служение от Румънския патриарх Даниил.

В Румънската църква не всички свещеници имат право да извършват тайнството изповед, а само такива, които са получили съответното благословение след полагане на специален изпит. Подобна практика има и в гръцките църкви, където духовниците (така се наричат свещениците, които имат право да извършват изповед) се определят от местния епископ.

Патриарх Даниил каза в словото си, че след успешно положените изпити и хиротесията (ръковъзлагането) тези свещеници ще могат да извършват тайнството изповед според каноните на Църквата. Патриархът припомни, че властта да връзват и развръзват греховете, която имат духовниците, е божествена, а не е човешко дело. А свещеникът не само развързва греховете на изповядващия се, но е и съветник, и лекар. Духовникът може и да не развърже греховете на християнина, тоест временно да не го допуска до тайнството на Евхаристията, ако той е извършил тежки грехове. Но това не е акт на възмездие или наказание, а е нужно за лечението на човека, докато той се подготви да се съедини с Тялото и Кръвта Христови.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyuhq 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.