Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

234909484Пресслужбата на Грузинската прокуратура обяви, че медиите и гражданите неправилно са разбрали думите на главния прокурор на страната. "На отец Георги Мамаладзе е повдигнато обвинение за подготовка на убийство "на едно лице", а не на патриарха", заяви ръководителят на пресслужбата на прокуратурата Натия Сухиашвили. По нейните думи главният прокурор Ираклий Шотадзе открито е отговорил ясно на пресконференцията, че не става дума за патриарха - и това не може да оспори никой. Сухиашвили подчерта, че изобщо не е било говорено за духовно лице от висш ранг, а за лице от обкръжението на патриарха, без да уточни кое е това лице. Затова според нея прокуратурата по никакъв начин не може да бъде обвинена в дезинформация.

Въпреки това медиите коментират, че това внушение е било направено от най-високо място, а именно от премиера на страната Георги Квирикашвили, който заяви, че е "предотвратена огромна беда, престъпление срещу нашата страна и тази информация идва от прокуратурата, поради което държавата е поела делото под свой контрол и е изпратила охрана в берлинската клиника, където се лекува патриархът".

От прокуратурата заявиха, че политиците, обществеността и представителите на духовенството неправилно са изтълкували заявлението на главния прокурор и не са внимавали в думите му.
 
Междувременно днес грузинският премиер отиде в Берлин, за да се срещне с патриарх Илия II. "Исках да пожелая здраве и дълголетие на патриарха. За нас е важно единството на църквата като институт, който е необходим за силна държава", заяви той след срещата си с Илия II.
В същото време митрополит Андрей (Гвазава) се опита да посети арестувания клирик в моряшкия затвор: "Мерките за безопасност по отношение на отец Георги са толкова спазвани, че днес не успяхме да го причастим". Той благодари с видима ирония на администрацията на затвора за проявеното толкова голямо внимание към едно духовно лице. "Убеден съм, че силовите структури ще предприемат същите мерки за безопасност и спрямо членовете на неговото семейство, ако има такава необходиомост".
Очаква се грузинският патриарх да се завърне в Тбилиси на 20 февруари.

 

 
 
 

 

 
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wywac 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.