Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (38 Votes)

209426.pВ проповедта си, посветена на празника на св. Николай Чудотворец, Милетският митрополит Апостолос (Вулгарис) сравни днешните времена с времето на св. Николай Мирликийски, който вече толкова столетия остава образец за православните епископи. И по-специално той сравни отношението на светеца към Събора в Никея, където било осъдено арианското учение, и на епископите на онези поместни Православни църкви, които отказаха да отидат на Събора в Крит, понеже искали по този начин да защитят православната вяра. Според архиерея, който е и игумен на манастира "Света Анастасия" в Халкидика, те са проявили непослушание към гласа на Църквата. И житието на св. Николай, епископа на Мира, ги изобличава:

"Св. Николай е считан за покровител на всички архиереи на Православната църква... Множество хора са намерили мир в душите си покрай него. Не могат да бъдат описани постиженията му в молитвата, аскезата, поста, милосърдието. Притежавайки сила от небето, той раздавал всичко на бедните, защитавал сираците, преживявал бедността на страдащите и наскърбението, бил истински отец на милосърдието. Той станал пример за добрия пастир, "правило на вярата, образ на кротостта и учител на въздържанието".

И когато настъпили трудните времена на гоненията, свети Николай, пръв между всички, заедно със словесното си паство се борел за истината на нашата православна вяра. Пръв в изповедничеството, пръв в затвора, във веригите и мъките, за да укрепи със своя пример вярата на християните. А когато по-късно гоненията престанали и настанала пролетта на свободата чрез Медиоланския едикт на св. Константин Велики, свети Николай не престанал да се труди за Православието. Бил призован на първия Вселенски събор, за да обори Арий. И свети Николай се подчинил на гласа на Църквата, и участвал в Събора, където пред всички преосвещени архиереи изложил своите възражения и възгледи. Подчертавам това, възлюбени мои братя, защото днес, когато все още е свеж споменът за великото събитие на провелия се Свят и велик събор на Православната църква, някои считат за достойно за хвалба, че не са участвали в работата на Събора или пък смятат за свое задължение да обвиняват и осъждат решенията му без да имат никаква еклезиологична и богословска аргументация. Свети Николай обаче участвал в Първия вселенския събор. На Събора той изложил своето мнение, а не по кръстопътища и стадиони, не пред журналистите и в медиите. Никой от светците на нашата Църква, нито един светец в историята на Православието без изключение, когато е бил призован на Събор, не е отказвал да отиде! Пръв отишъл свети Николай и защитил Православието на Събора, обърнал в бягство Арий и дори отишъл в затвора за това. Но Божията благодат не го напуснала. В затвора му се явил Христос и му дал свещеното Евангелие и панагията и му сложил св. омофор..."

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wrqpr 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]