Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

1718По последни данни 26 души са загинали и десетки са ранените при терористично нападение срещу катедралата "Св. Марк" на Коптската църква в Египет тази сутрин. По време на неделното богослужение в храма в християнския квартал Абассия на Кайро е прогърмял взрив. Според сведенията неизвестен извършител е хвърлил взривно устройство в едно от помещенията на църквата, където понякога служи дори и коптският патриарх.

Министерството на здравеопазването на Египет сочи, че ранените са между 40 и 60. Повечето пострадали при взрива са деца и жени. Все още нито една терористична групировка не е поела отговорност за нападението. Президентската администрация обяви тридневен траур в цялата страна, започвайки от днес, пише в разпространено от президентската администрация официално съобщение.

От своя страна президентът на България Росен Плевнелиев изпрати днес съболезнователно писмо до президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси по повод терористичния акт срещу коптската катедрала в град Кайро. „Шокирани сме от новината за поредния акт на терор, отнел десетки невинни животи. Искрено се надяваме виновните да понесат своята отговорност, за да бъде сложен край на подобни кървави атаки“, заявява държавният глава. В писмото си президентът Плевнелиев изразява подкрепата си за приятелския египетски народ в този труден момент и надежда за бързо възстановяване на ранените.

Египетските копти са най-значителната християнска общност в Близкия Изток. Те съставят около 10% от населението на 92-милионен Египет, населен преобладаващо от мюсюлмани. В столицата Кайро има 163 коптски църкви. Коптската църква се е отделила от Православието по време на Четвъртия вселенски събор през 451 г. в Халкидон (днес квартал Кадъкьой на азиатския бряг на Истанбул) заедно със Сирийско-яковитската и Арменската църква, които сега ние наричаме "дохалкидонски" или "древни източни църкви".

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wrfhk 

Разпространяване на статията: