Мобилно меню

3.4375 1 1 1 1 1 Rating 3.44 (16 Votes)

Sergey Lavrov February 2015Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира на общоруската младежка образователна среща "Територия на смислите" причините за разногласията около Всеправославния събор. Той заяви, че причина за тях е опит отвън да се внесе разкол в православния свят.

"В последния Всеправославен събор, който се проведе на Крит, не участваха няколко църкви, включително и Руската православна църква, тъй като крайните документи не бяха съгласувани".

Според Лавров обаче реалната причина за неучастието на редица църкви бил външен опит да се внесе разкол в Православието.

"Реалната причина е това, че има немалко желаещи извън православния свят, които искат да внесат разкол, преди всичко използвайки кризата в Украйна и антируската риторика, за да нанесат вреда на позициите на Руската православна църква", смята Лавров, цитиран от Интерфакс.

Според него украинските власти използват ситуацията, за да намалят влиянието на Руската църква на територията на Украйна и да организират своя независима православна църква:

"Такова нещо няма да допусне нито една уважаващ себе си страна, където има православно население. Това е грижа на всички ни, грижа е и на Вселенския патриарх в Константинопол, в Истанбул".

"Повтарям: държавата е заинтересувана от максимално помирение и от това, църковните дела да се решават приятелски между самите църкви, а не да се използват в геополитически игри", добави ръководителят на руското Външно министерство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wd36p 

Разпространяване на статията: