Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

IzlozhbaHamburgHausЗа трета поредна година с благословението на Западно- и Средноевропейския  митрополит Антоний Българската православна църковна община в Хамбург проведе конкурс за детско творчество. Този път надсловът му гласеше: „Бъди творец“, а предизвикателството пред младите художници беше да представят своето виждане за сътворението на света, както е описано в библейския текст.

Нелеката тема не изплаши участниците. Напротив – тазгодишният конкурс предизвика особено голям интерес. В Хамбург пристигнаха 60 творби на деца от цяла България и от няколко немски градове.

В рамките на информационна среща за българи в Хамбург,  която се проведе на 22-и май под патронажа на почетния генерален консул на Република България за Хамбург и северна Германия проф. д-р Герд-Винанд Имайер, бяха изложени една голяма част от детските произведения, пристигнали до онзи момент.

За да имат всички участници възможност да представят картините си, няколко седмици по-късно – от 11-и до 16-и юли – се състоя втора изложба, на която бяха показани всички творби. На това изложение в Културен дом „Хамбург Хаус“, където се провеждат занятията на Българското училище в Хамбург, се срещна журито и реши кои рисунки ще влязат в календара за догодина. И двете изложби бяха достъпни както за българска, така и за немска публика и предизвикаха жив интерес.

В журито участваха: почетният консул на България проф. Герд-Винанд-Имайер, отец Кръстин Апостолов и кураторката Владислава Вьорман. Основният критерий при избора беше разработката на зададената тема, както и съображението да има представители от всички възрастови групи, участвали в конкурса.

Имената на децата (по азбучен ред), чиито творби ще красят 12-те страници на календара на църковната община  през 2017-а год. са:

Izlozhba22MaiЖанета Ангелова, 5 год.
Виана Георгиева, 11 год.
Щелян Димов, 15 год.
Димитър Дуев, 11 год.
Борис Иванов, 11 год.
Мая Иванова, 9 год.
Васил Карабаджаков, 7 год.
Ивайло Мечев, 7 год.
София Николаева, 15 год.
Дана Пашева, 5 год.
Анн-Софи Мари Урсич, 7 год.
Алеко Христов, 4 год.

По повод предстоящия 10-и рожден ден на БПЦО „Свв. Кирил и Методий” в Хамбург, който предстои да се отбележи през 2017-а год., журито реши при толкова многобройни участници в тазгодишния конкурс да даде място на още 12 картини в православния календар за 2017 год. Рисунките, които ще се отпечатат като бонус в календара по случай 10-я юбилей на БПЦО в Хамбург са на:

Антония Александрова, 7год.

Цветина Ангелоева, 10 год.

Константин Вебер, 7 год.

Лора Гайдарова, 12 год.

Биляна Димитрова, 7 год.

Радослав Костов, 9 год.

Константин Лазаров, 7 год.

Анастасия Лулчева, 15 год.

Орфей Пашев, 3 год.

Габриела Петкова, 9 год.

Таная Петрова, 8 год.

Кристина Ценова, 12 год.

Децата-автори на 24-те избрани картини ще бъдат наградени лично от митрополит Антоний на детско тържество през есента, когато Негово Високопреосвещенство ще посети Хамбургската енория. Всеки, който желае да подкрепи проекта на българската енория в Хамбург, ще може да ги закупи в много български храмове, както и в Българската църква в Хамбург.

Отличените рисунки за календара:

IzbraniRisunki

Допълнително наградените детски творби:

IzbraniRisunkiBonus


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w8yhp 

Разпространяване на статията: