Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

agia marina egkremoyПо време на неделната литургия, посветена на св. Марина, митрополитът на Хиос Марк (Гръцка православна църква) говори за несъвместимостта на ротарианството с православието. Поводът е желанието на членове на Ротари клуб, който е много популярен на острова, да бъдат кръстници по време на тайнството св. Кръщение. В тази връзка митр. Марк отбелязва:

"Църквата приема изложеното първо в Посланието на Св. Синод на Гръцката църква от 29 ноември 1958 г., както и конкретните отговори на въпроси през 1951, 1958, 1970 г., а също и документа от 1974 г., приет от Св. Синод на Гръцката църква, в които са изразени множество резерви спрямо организациите на Ротари, и затова препоръчва на вярващите да странят от обвързване с ротарианското движение. Подчертаваме също, че за всеки християнин е достатъчна християнската му идентичност и той няма нужда от нищо друго. Също така Църквата смята за благоразумно въздържането или отказа да се приеме за кръстник в тайнството на кръщението член на организацията на Ротари".

В поредица свои решения през 20 век Гръцката църква осъжда и масонството. За първи път това става през 1933 г., в което решение се казва: "Епископатът на Гръцката църква..., изследвайки масонството, тази международна мистична организация,... стигна единодушно до следните изводи: Масонството не е просто благотворителен съюз или философска школа, но е мистична система, която подражава на древните езически мистични религии и култове... Следователно то е мистична религия, която е различна... и чужда на християнската религия". Това становище е потвърдено в решения на Св. Синод на гръцката йерархия (събор на всички епархийски архиереи на тази църква) през 1968, 1972 и 1996 г.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w8cfw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.