Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

krhth ekklhsiaВ събота сутринта към работата на Предсъборната комисия, която подготвя посланието на Всеправославния събор, се присъединиха представителите на Сръбската патриаршия и на Чешко-словашката църква. В подготовката на текста участват Вселенска патриаршия, Александрийска патриаршия, Йерусалимска патриаршия, Сръбска патриаршия, Румънска патриаршия и автокефалните църкви на Кипър, Гърция, Албания, Полша и на Чехия и Словакия.

Отсъстват представителите на Московска патриаршия, Българска патриаршия, Грузинска и Антиохийска, съобщават критските медии.

Липсата на митр. Иларион Алфеев, който е член на тази комисия, подсказва какво ще бъде решението, което ще обяви в понеделник Московска патриаршия.

Припомняме, че официално първо Българският синод се отказа от участие в Събора на Православната църква под претекст, че иска отлагане. Това стана веднага след разпращането на неофициално писмо на Руския патриарх Кирил до всички поместни Православни църкви с искане за отлагане на Събора.

Отказът на БПЦ беше включен като основен аргумент в решенията за неучастие на Антиохийската патриаршия, която обяви своето решение няколко дни по-късно, а след нея и на Грузинската патриаршия, която днес публикува протокол от своето вчерашно заседание с обяснение, че няма да участва поради неучастието на БПЦ и Антиохийската църква. Обратът става десет дни след редовно заседание на Грузинския св. синод, когато Грузинската църква обяви своите предложения за промени в текстовете на събора и членовете на делегацията, която ще пътува за Крит.

Междувременно Московска патриаршия обяви, че в понеделник се свиква извънредно заседание на руския св. Синод. Очаква се РПЦ да съобщи, че няма да участва в Събора поради "отказа на Българската, Антиохийската и Грузинската църкви" да участват.

 

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w6yka 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]