Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

article 25842Албанският Св. Синод излезе с позиция относно разногласията между Православните църкви, изострили се броени дни преди откриването на Светия и велик събор. В становището се казва, че свикването на Събора е належащо и то не може, нито е канонично да се отмени без решение на съответния орган, който го е решил. Опитите да се осуети провеждането на Събора като всеправославното начинание само с изявления на отделни църкви са несъстоятелни и укорими.

При това свикването на Събора беше решено от Предстоятелите на Поместните православни църкви през март 2014 г. и макар че тогава това решение не беше подписано от една от присъствалите църкви, процедурата продължи без някой да я смята за невалидна, защото преобладаващото мнозинство я прие и приложи.

Ето и целия текст на позицията:

1. Свикването на Събора беше решено на двете последни срещи на Предстоятелите на поместните православни Църкви в Цариград през 2014 г. и в Шамбези, Женева, през 2016 г. Решението в Цариград не беше подписано от една Църква, но въпреки това преобладаващото мнозинство го прие. Същото се случи и на срещата през 2016 г. в Женева.

Отмяната на свикването на Светия и велик събор не може да стане без ново решение на органа, който го е решил. Не е възможно то да се осуети в последния момент с изявления и послания от различни места.

2. Принципът на консенсус (единодушие) е в сила, когато заседават църковните органи, за да проучват въпроси и да взимат решения. Смисълът на консенсуса беше пояснен във встъпителното слово на Светейшия Вселенски патриарх Вартоломей през 2016 г. в Шамбези и не се направиха възражения. Консенсусът не означава вето. Въобще не трябва да се забравя, особено при процедурата за вземане на решения на Събора, съответната 20-вековна църковна традиция.

3. Явно е, че съществуващите проблеми са много. Тъкмо затова и провеждането на Светия и велик събор е належащо. Не е възможно да бъде решено всичко. Нека се решат поне някои от проблемите. За предпочитане е малкото, в сравнение с нищото. Нека се помолим разглеждането на останалите въпроси да се осъществи на един следващ Събор. Отлагането на планирания Свети и велик събор ще нарани православните по цял свят и ще урони в международен план авторитета на Православието.

4. И една гореща молба към Всеправославния секретариат на Събора, който се събира утре (днес, на Възнесение - б. р.) в Крит: Нека се положат всички възможни усилия за участието на всички членове на Събора в тържествената св. Литургия за откриването на Събора на Петдесетница и на вечернята на Св. Дух. Става дума за един фундаментален символ на единството. Придвижванията на едно многочислено и трудно придвижимо множество на големи растояния увеличава разходите, усилията, непредвидените неща, но и евентуалните опасности. Нека се пожертват личните желания и користни цели, предимство има безпрепятственото и спокойно провеждане на заседанията на Светия и велик събор.

"А на Тогова, Който може, според действуващата в нас сила, да извърши несравнено повече от всичко, що просим, или за каквото помисляме. Нему да бъде слава в църквата чрез Христа Иисуса във всички родове от века до века. Амин".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w6fuk 

Разпространяване на статията: