Мобилно меню

3.8 1 1 1 1 1 Rating 3.80 (10 Votes)

slovoВ параклиса към българското посолство в Лондон с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний беше отслужена заупокойна служба за новопреставилия се бивш Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. На богослужението, отслужено от ставроф. ик. Симеон Илиев, присъства и Преславският княз Кирил. Слово за приснопаметния митрополит Симеон пред събралите се наши сънародници произнесе ас. проф. Емил Зарков, иподякон и председател на финансовата комисия на епархията.

В емоционалното си слово той отбеляза, че митрополит Симеон е оставил след себе си светла диря и пример в Господа и затова неговите духовни чеда с тъга се прекланят пред паметта на своя архиерей.

Проф. Зарков отбеляза, че пътят на новопреставилия се митрополит Симеон е бил пълен с изпитания и немалко премеждия, но той е проявил духовна сила да устои в тях. "За нас беше духовна радост, че имахме възможността и усърдието да го защитим и да му помогнем в трудните моменти през последните години на служението му на митрополитската катедра", спомня си той събитията от 2010 г., когато беше публикувано фалшифицирано писмо от негово име (вероятно в църковни среди в София) с молба цялата епархия да мине на подчинение на Вселенска патриаршия.

Нашите сънародници припомнят жизнения път на митрополит Симеон:

"Зачислен към братството на Рилската света обител през 1955 г., преминал през школата на Московската духовна академия, където е и ръкоположен за йеромонах от Руския патриарх Алексий І, той предава мъдрост и знания на учениците от Софийската духовна семинария, където остава до края на 1965 г.

s knyaza 2Виждайки неговото постоянство, увереност и сила на вярата, Бог го изпраща за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в гр. Ню Йорк, където духовно да обгрижва българската диаспора извън пределите на Родината. След като е хиротонисан в епископски сан, пътят му го отвежда за „патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа“ със седалище в Будапеща, Унгария. Негово е и решението временно командированите свещенослужители в енориите от тази част на Европа да останат на безсрочно служение "Церкви, Роду и Отечеству на ползу". От 1986 г. е пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия, която той достойно ръководи до неотдавна, когато сам произнесъл словата, че духът е силен, но тялото немощно.

В паметта на хилядите си пасоми той ще остане с топлото разбиране, проникновението в неволите и скърбите на хората, неизменно служещ на Христа. Сърцето му нямаше граници, а душата му се молеше във всеки миг от неговия живот. Хитрините, коварствата и козните на лукавия го накараха само да придобие острота на ума и горещо усърдие да постига любомъдрие във вярата. Хората, които като НВ Царя са имали духовната радост да бъдат изповядвани от него, ще помнят винаги съвършената му милост, кроткост, сърдечно препоръчвайки добродетелността, която винаги притежаваше, смирението - скъпо платено и трудно придобито в качеството му на опитен воин на духовната бран. В лицето на дядо Симеон ние, християните извън пределите на България, видяхме, че се сбъдна евангелското слово "тъй да светне светлината ви пред човеците, та като видят добрите ви дела, да прославят вашия Отец, Който е на небесата”.

Все още няма яснота, кога точно ще бъде погребението на митрополит Симеон. Още приживе той поиска разрешение от Св. Синод на БПЦ да бъде погребан в Рилския манастир. Сега се оформят формалностите по пренасянето на тялото на владиката от Финикс, Аризона, САЩ, където почина, до България. От Западноевропейска епархия смятат, че най-рано през Светлата седмица ще може да се организира погребението на митрополит Симеон в Рилския манастир.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wa4wu 

Разпространяване на статията: