Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

208569.pВчера в Кипър трябваше да се състоят преговори между патриарсите на Антиохия и Йерусалим във връзка със спора на двете древни патриаршии за юрисдикцията над църковната община в Доха, столицата на емирство Катар в Персийския залив. Там от доста години съществува гръцка православна община, ръководена от архимандрит и вече архиепископ Макарий, клирик на Йерусалимската църква. Но това е историческа територия на Антиохийската патриаршия и тя претендира църковната община да мине към нея.

Истината е, че в Катар няма нито един гражданин на емирството, който да е православен. Няколкото десетки православни там са временно пребиваващи, работещи в емирството. Все пак спазването на юрисдикционните права е древен принцип в Църквата и затова Антиохийската патриаршия миналата година прекъсна всякакво общение с Йерусалимската, включително и евхаристийно общение, т. е. те не служат заедно. По този повод бяха водени разговори между главите на православните църкви на срещата на предстоятелите през януари т. г. в Шамбези, Женева, макар там да не присъства лично Антиохийският патриарх. Стигна се до варианта, архиеп. Макарий да остане в Катар да служи, само да му се промени титлата и да не се нарича Катарски архиепископ. Йерусалимският патриарх обаче отхвърли такова решение.

При тези обсъждания Кипърският архиепископ Хризостом предложи да домакинства на среща на двамата спорещи патриарси, които с негова помощ да намерят решение на проблема. По-късно и Александрийският патриарх Теодор изрази готовност да присъства и ръководи срещата. В навечерието на самата среща обаче се разбра, че Антиохийският патриарх няма да дойде в Кипър за разговорите. Вероятно тогава се е отказал и Александрийският му колега. Така от Дамаск пристигна само един епископ (дори не митрополит), а от Александрия - един свещеник. Съвсем естествено е, че в такъв формат няма как да се преговаря по съществото на проблема. Затова във вчерашното комюнике, издадено от архиепископията в Никозия, се говори само за обсъждане на въпроси от взаимен интерес, за положението на християните в Близкия Изток и пр. 

Както Двери вече съобщи, след провала на преговорите в Кипър Цариградският патриарх е помолил Антиохийския патриарх да го посети днес във Фенер, за да се опитат да намерят разрешение на проблема. Защото макар Антиохийската патриаршия да е определила вече своите делегати за събора, съществува възможност те въобще да не заминат. Ако пък отидат и, както става на срещите на предстоятелите или на всеправославните съвещания, антиохийските представители не служат заедно с архиереите на останалите църкви, защото сред тях са и йерусалимци, това ще бъде провал за самия събор.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/waux8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]