Мобилно меню

4.3793103448276 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (29 Votes)

indexаПрез последния месец в руски църковни медии се появи новина, че на своето заседание от 12 февруари т. г. Св. Синод на Грузинската църква е отхвърил проекто-документа "Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят", "както и други проектодокументи" за Всеправославния събор.

По-късно това заглавие се появи като собствена новина на гръцката агенция "Ромфеа", написана лаконично и като "собствена информация", без да се уточняват източници. От "Ромфеа" новината се поде и в български сайтове.

Така тя беше представена като "прецедент" - Св. Синод на една поместна православна църква постфактум отменя решение, прието от висшето църковно ръководство в присъствието на предстоятелите или съответно на представители на всички поместни православни църкви на подготвителните срещи за Всеправославния събор.

Нито една официална новина на Грузинската църква обаче не съобщава за такова решение.

След заседанието на 12 февруари Грузинската патриаршия разпространи комюнике, в което се казва, че основна тема на заседанието е било запознаването на митрополитите с резултатите от срещата на предстоятелите в Женева. Горийският митрополит Андрей е запознал присъстващите с дискусиите по документите "Отношения на Православната църква с останалия християнски свят" и "Важността на поста". В съобщението по този повод се казва само, че на срещата на главите на църквите "забележките на Грузинската църква по първия документ бяха частично отчетени".

Следващата подточка е докладът на Ахалцихски митр. Теодор върху дискусиите по проектодокумента за "Тайнството Брак и пречките пред него". Именно за този документ в комюникето на грузинския синод се казва, че не е подписан от Грузинската църква, което е коректно отразено във всички публикувани с подписите на предстоятелите проекто-документи, вкл. и на български език (виж тук).

Това е единствената официална информация на сайта на Грузинската патриаршия по този въпрос.

На 16 февруари е проведено друго съвещание на Св. Синод на Грузинската църква, на което основна тема са били документите за отношенията с инославните християни и за брака. Определени са комисии, които да изготвят предложения на Грузинската църква за изменения в двата текста. Официално комюнике за това заседание няма.

Едновременно с това в руски църковни сайтове се появи и видео от кратко изказване на патриарх Илия II по грузинска телевизия, в което той казва във връзка с приключилата среща в Шамбези: "Нашата църква отхвърли документа за календара, за икуменизма...". Въз основа на тези кратки и извън всеки контекст думи прибързано се разпространи новината, че Грузинската църква е отхвърила постфактум документ, който малко по-рано е подписала. Това обаче не отговаря на истината. Патриарх Илия II всъщност говори за двата документа, които след обсъждане отпаднаха от дневния ред на събора - за календара и за икуменическото движение.

Така че до настоящия момент синодът на Грузинската православна църква не е отхвърлял проекто-документа "Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят". Единственият документ, който не е подписан от Грузинската църква, е за Тайнството Брак. Грузинската православна църква ще участва активно във Всеправославния събор и подготвя предложения за прецизиране на одобрените проекто-документи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w3qy8 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.