Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

synaxis.prokathimenwn.2011Цариградската вселенска патриаршия разпространи днес официално съобщение относно предстоящата среща на предстоятелите на поместните православни църкви.

В изявлението се казва, че "по покана на Светейшия Вселенски патриарх към блаженейшите предстоятели на светейшите поместните православни църкви под негово председателство ще се проведе тяхно събрание в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези, Женева, от 21 до 28 на текущия месец януари".

"Участие в срещата заявиха всички предстоятели лично освен Блаженейшия Антиохийски патриарх Йоан и Варшавския митрополит Сава, които имат здравословни причини, и Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним по лични причини. И тримата ще бъдат представени от свои упълномощени представители".

"На въпросната среща ще бъдат разгледани теми, свързани с подготовката на Светия и велик събор, за който беше решено (на срещата на предстоятелите през март 2014 г. - б. р.), че ще се проведе тази година. В рамките на срещата ще бъде отслужена  на 24 януари всеправославна божествена литургия в свещения ставропигиален храм на "Св. апостол Павел", предстоявана от Светейшия Вселенски патриарх Вартоломей с участието на блаженейшите предстоятели".

В съобщението се казва също, че от страна на Вселенската патриаршия в срещата ще участват освен патриарх Вартоломей също и архиепископът на Америка геронт Димитрий заедно с Телмисоския архиепископ Йов (Геча, представител на Цариградската патриаршия в ССЦ - б. р.), а съветници на патриарха ще бъдат Пергамският митрополит Йоан и митрополитът им за Франция Емануил.

 

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9y6fd 

Разпространяване на статията: