Мобилно меню

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (28 Votes)

barth neofitГръцкият православен сайт "Ромфеа" публикува статия, в която се твърди, че Вселенският патриарх Вартоломей е поставил две условия, за да осъществи своята официална визита у нас в началото на ноември. В материала се казва:

"Сигурни източници на Ромфеа твърдят, че планираното посещение на Светейшия патриарх в Православната църква на България в началото на ноември е било предшествано от напрегнати преговори. Първоначално патриарх Вартоломей е бил поканен, за да стане почетен доктор на български университет. Не е било възможно обаче Българската църква да остане безучастна към идването на Вселенския патриарх. Така Православната църква на страната, чрез Българския патриарх Неофит, покани предстоятеля на майката-църква, за да посети страната официално за първи път след избора на новия патриарх. Вселенска патриаршия е откликнала положително, но при посещението на архиерей на Българската църква във Фенер е поставила две условия, които трябва да се изпълнят веднага. Вселенският патриарх г-н Вартоломей изглежда, че е поискал от българския митрополит, който му връчил официалната покана, следното: 

1. Да бъде премахната епископската титла "Адрианополски", която носи епископ на Българската църква. Според Фенер същата титла притежава и йерарх на Вселенската патриаршия и поради това трябва да бъде отменена в другите църкви. Патриаршията настоява да се премахнат и други подобни титли, които съвпадат с носените от архиереи на Вселенска патриаршия (друга такава титла е Траянополската, която и сега влиза в титлите на Александруполския митрополит, който има частично подчинение на Цариград - б. р.). 

2. Да се премахне от двора на храма "Св. Георги" в Одрин (храмът всъщност е "Св. Константин и Елена" - б. р.) статуята на Антим Ι, йерарх на Българската църква, който през 1872 г. обявява автокефалията на Българската екзархия без съгласието на патриаршията, предизвиквайки острата й реакция. Антим Ι e йерархът, който поиска Българската екзархия, образувана две години по-рано със султански ферман, да бъде обявена за автокефална. 

Трябва да отбележим, че след обявяването на автокефалията на Българската църква (през 1945 г. - б. р.) от самата Вселенска патриаршия е осъществено опрощение на "схизматичния" (както е наречен той и други български архиереи от Константинополския събор) Антим Ι.

Тези две условия е поставила Вселенска патриаршия, за да се запазят отношенията между двете Църкви на добро ниво. 

Йерарси на Българската църква коментираха за Ромфеа въпроса за отмяната на титлата "Адрианополски" и отбелязаха, че "това е възможно само, ако епископът и игумен на Рилския манастир стане митрополит, което не може да стане, след като самият епископ Евлогий изпрати писмо до Св. Синод, че не иска да бъде избиран за митрополит". А относно статуята на Антим Ι йерарсите подчертаха, че "статуята е сложена в двора на храма от тракийските дружества, а не от Българската патриаршия и следователно Вселенска патриаршия трябва да се обърне към членовете на дружествата, а не към Църквата". 

И накрая ще припомним, че през тази година за първи път Вселенска патриаршия не даде разрешение на епископ Поликарп от Българската църква да служи в храма "Св. Георги" в Одрин" - завършва публикацията в "Ромфеа".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9qwyu 

Разпространяване на статията: