Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2oВ първия учебен ден в Русия, в залата на училище N1 в Беслан Владикавказкият архиепископ Зосима отслужи Божествена св. литургия в памет на всички убити деца на това място на 3 септември 2004 г. Тогава терористи задържаха като заложници 1000 души - деца, родители, учители, дошли на откриването на новата учебна година на 1 септември. По официални данни загинаха 334 души, повечето от които деца.

От 2012 г. в залата на трагедията се отслужва Божествена св. литургия по инициатива на сдружението "Майките на Беслан". В непосредствена близост до училището се строи храм, посветен на Руските новомъченици и изповедници, който ще бъде и паметник за всички загинали деца.

"Благодаря на всички, които дадоха своята лепта за издигането на този храм и призовавам Божието благословение над строителите и всички причастни към това свято дело", каза владиката. На службата присъстваха бивши заложници, родители на убитите деца, преподаватели.

На 3 септември, когато настъпи трагичната развръзка на заложническата драма, бе проведено литийно шествие с участието на много жители на града до гробището на жертвите, наричано "Град на ангелите".

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hrwu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.