Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

unnamed-14На 19 юли в Щутгарт се проведе традиционният международен православен фестивал. Програмата му включваше музика, фолклор, спортни състезания, кулинарни специалитети от традиционните кухни на различните народи, както и забавления за деца.

Тази година Българската православна църковна община в Щутгарт „Св. Кирил и Методий“ за пръв път взе дейно участие в тази проява. Въпреки невъзможността на нейния свещеник о. Сергий Ненов и на Райко Синев, председател на избраното през пролетта ново настоятелство, лично да присъстват на фестивала, останалите млади настоятели положиха много усилия за доброто представяне на нашата община. На нейния щанд се предлагаха вкусотии от българската кухня, но също и религиозна литература и икони. Музикалната програма включваше изпълнение на хорови песни и кръшни хора, като част от танцьорите бяха облекли народни носии.

В проведения футболен турнир българският отбор спечели първото място и под бурни овации беше удостоен със съответната купа.

Разбира се, и другите православни общини изнесоха интересна програма, включваща народни песни, детски балет и фолклорни танци.

Фестивалът се инициира от православното дружество в Щутгарт „Св. апостол Павел“, като всяка година патронажът се поема от някоя от общините. Понеже БПЦО в немския град досега не е поемала такъв патронаж, очакванията на православната общност в Щутгарт са тя да се нагърби в следващата година с организацията на фестивала.

В същото време общината се надява в скоро време да си намери храм, където да могат да се провеждат редовно богослужения и това да консолидира нашата общност. Сега богослуженията се провеждат обикновено в съботни дни в храмове на сръбската или руската православна община.

Надеждите пък на православната общност в Щутгарт са свързани с въвеждането от учебната 2016-2017 година на православно вероучение в гимназиите на Баден-Вюртемберг. В тази насока е постигната принципна договореност между Православната епископска конференция в Германия и съответното Министерство на образованието в Баден-Вюртемберг. Последната задача за осъществяването на този проект е окончателно приемане на съгласуван между двете институции учебен план.

Църковният хор на Сръбската църковна община:

unnamed-15

Българите с купата по футбол:

unnamed-17

Изпълнение на деца от Русия:

unnamed-16


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hd9q 

Разпространяване на статията: