Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)

IMG 1498Отец Иван от с. Нови хан и синът му, отец Григорий бяха на посещение на българската църковна община „Св. Кирил и Методий в Хамбург. Поводът за тяхната визита, точно на празника Петдесетница, бе премиерата на документалния филм „На гости на Ноевия ковчег на отец Иван” – дело на германския режисьор Теес Клан.

Едночасовата пълнометражна продукция, която показва двата социални проекта на православните отци – приюта за сираци „Св. Николай” в с. Нови хан и семейните къщи в монтанското село Якимово – е плод на усилията на новосъздаденото благотворително дружество „Ars&Humanitas“ с председател д-р Христо Алексиев – български хирург живеещ в Хамбург, който от 5 години организира благотворителни акции в подкрепа на социалната мисия на о. Иван.

В събота, на Черешова Задушница, гостуващите отци от България заедно с енорийския свещеник в Хамбург, отец Кръстин Апостолов, отслужиха заупокойна света Литургия и панихида. В своята проповед отец Иван поощри миряните в Хамбург да обединят усилията си около сдобиването им със собствен храм. За осъществяването на тази кауза отец Иван помоли лично за съдействие и почетния генерален консул на България в Хамбург, проф. Герд-Винанд Имайер.

IMG 1463На Петдесетница, след премиерата на немския филм в кино Елбе, въпреки ограничената си мобилност, о. Иван разказа отново пред православните българи и миряни от други националности в българската църква за своя път към Бога, към свещеничеството и посвещаването си на нуждаещи се хора: „Аз дадох обет пред Бога да създам дом за сираци като първоначално мислех за нещо малко, в което да настаня десетина деца, които тогава се навъртаха около мен. За изминалите 25 години идеята ми придоби огромен мащаб и в момента съм подслонил 300 души”. Отличителната черта на приюта за сираци в Нови хан е, че децата не се отделят от майките им, защото според веруюто на о. Иван майчината обич не може да бъде заместена и от най-блестящите материални условия. Отец Иван сподели и за трудностите, които е срещал и среща отстрана на държавата, но упованието му в Бога винаги е водело до намиране на решение: „Откакто повярвах в Бог, никога не се чувствам сам. Нещата се случват лесно и естествено. Винаги се появява някой, който да ми подаде ръка.”

По покана на Българския културен институт в Берлин документалният филм на Теес Клан бе показан и пред българите в германската столица, с което приключи и визитата на двамата духовници в Германия. В последвалата дискусия отец Иван подчерта голямата необходимост от развиването на социалната дейност в Българската православна църква. Българският посланик в Германия Ради Найденов изрази радостта си от личната среща с отец Иван и отец Григорий, призова към следване на примера на двамата свещеници. Ради Найденов обърна внимание на това, че и двете институции, държавата и Българската православна църква, трябва да преосмислят разпределянето на ресурсите си и обединяването на силите си в полза на ощетените и онеправданите.

Св. Литургия в българския храм в Хамбург:

IMG 0188

Гостите с о. Кръстин и режисьора на филма в българския храм в Хамбург:

IMG 1521

Момент от прожекцията на филма:

IMG 1348

О. Иван не губи доброто си настроение, въпреки травмата на крака:

IMG 1391

В културния център в Берлин:

Berlin Bg Kulturen Centar

20150601 191017


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9h96f 

Разпространяване на статията: