Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

plashtenicaСлед почти петгодишно прекъсване отново за поклонение е достъпна Торинската плащаница, която се съхранява в катедралата „Св. Йоан Кръстител” в северния италиански град Торино, съобщава ВВС, цитирана от Интерфакс.

Лененото платно, дълго 4.4 м., на което се смята, че се е запазил посмъртният отпечатък на лицето и тялото на Иисус Христос, ще бъде изложено в храма до 24 юни т. г.

Поклонението на плащаницата обаче става само след предварително записване. Досега на специалния уеб-сайт са се регистрирали близо един милион души.

Папа Франциск също се готви да посети Торино на 21 юни, по време на обиколката си в Северна Италия.

За последен път плащаницата е била изваждана за поклонение през 2010 г. Тогава през храма на Торино са минали повече от 2.5 милиона души.

Както тогава, така и сега плащаницата по време на поклонението ще е поставена в брониран стъклен контейнер, в който се поддържа постоянен микроклимат. Храмът „Св. Йоан Кръстител” ще е отворен по 12 часа всеки ден, за да могат повече поклонници да видят безценната реликва.

Официално Римокатолическата църква не признава автентичността на плащаницата, но я смята за важен спомен за Христовите страдания. „Най-важното в тази плащаница е това, че тя ясно и точно изобразява евангелското описание на страданията и смъртта на Иисус Христос”, каза миналата седмица архиепископът на Торино Чезаре Нозилия.

Архиепископът е заявил, че голяма част от тези, които ще се поклонят на плащаницата сега, са го правили и друг път. Според него сред посетителите на храма има и невярващи хора, които ще дойдат просто да я видят. „Това е важно съитие, което събира всички заедно”, заяви архиепископът.

Големият интерес към реликвата, съхранявана стотици години в торинската катедрала, започва в края на 19 в. През 1898 г. италианският фотограф Секондо Пия прави снимки на плащаницата и при проявяването им открива, че на негативите ясно се вижда човешко тяло и лице. От този момент нататък реликвата е обект на постоянен интерес от страна на учените.

Последните изследвания на ленения плат са правени през 1988 г., но засега учените не могат да отговорят на въпроса, по какъв начин изображението се е появило върху плата. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94dux 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]