Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

DSC 4583На Кръстопоклонна неделя в Никозия българинът дякон Ангел Златев беше ръкоположен за свещеник и получи титлата протопрезвитер. Ръкоположението извърши митрополитът на Кикос и Тилирия Никифор в храма „Св. Прокопий” на метоха на Кикоския манастир в Никозия. В светата литургия взеха участие Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, и трима други състуденти на отец Ангел от обучението му в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Това бяха българските свещеници ик. Кирил Дидов, председател на софийския храм „Св. Петър и Павел” и духовен надзорник на Софийска епархия, свещ. д-р Петър Симеонов, който беше ръкоположен по-миналата неделя, на св. Григорий Палама, от еп. Григорий и е стажант в софийската катедрала „Св. Неделя”, и свещ. Ангел Еринин, енорийски свещеник в с. Мусомище, квартал на гр. Гоце Делчев.

По покана на отец Ангел Златев епископът, свещениците и други негови състуденти от университетските години в Атина (Кирил Димитров и Георги Димитров), както и учителката-богослов Емилия Петрунова от София дойдоха да споделят радостта от ръкополагането му във втората степен на свещенството. По време на литургията храмът беше препълнен от богомолци, а в богослужението взеха участие и монаси от манастира Кикос, в чийто метох о. Ангел служи като дякон в продължение на 12 години и сега ще продължи да служи като свещеник.

DSC 4578В края на литургията митрополит Никифор след съответната молитва даде на новоръкоположения и най-голямото отличие за свещеник – протопрезвитер. Това е практика в Гръцката и Кипърската църква – на новоръкополагани за свещеници или йеромонаси да получават и съответната офикия, щом имат необходимия образователен ценз и клирически опит. След това архиереят произнесе тържествено слово, в което се спря както на празника на Господния кръст, така и на отговорностите, които поема новият протопрезвитер на Христовата църква. В отговор в словото си отец Ангел благодари на своя митрополит за възможността на продължи да служи на Божия народ и даде ясен израз на съзнанието си за високата отговорност, която поема от този знаменателен ден пред Бога и народа. Той благодари също така на Тамасоския митр. Исайя, който от пристигането му в Кипър е бил винаги негова опора, съветник и помощник. Благодари на покойния вече Неврокопски митр. Натанаил, на духовните си наставници, на семейството си.

В неделния следобед еп. Григорий и останалите български гости бяха на посещение в съседната Тамасоска епархия, която отстои само на 20-ина км от Никозия. Там митрополит Исайя, завърнал се предния ден от България, им показа някои от храмовете и други светини на епархията, прожектира документален филм за християнските светини на Кипър (на руски език) и даде вечеря в присъствието на свои клирици и сътрудници.

На 16 март българският епископ, свещениците и миряните бяха на поклонение в историческата св. обител Кикос в планината Троодос, където братството ги посрещна като скъпи гости – събратя в Христос. Там те се поклониха на чудотворната икона на св. Богородица Кикоска, а след това отслужиха и заупокойна молитва на гроба на архиепископ Макарий ІІІ, който е погребан на възвишението над манастира и заради служението му като президент на страната и национален герой гробът му се охранява от почетна стража.

В събота, 14 март, вечерта, по покана на Кипърския архиеп. Хризостом ІІ посетиха архиепископията Браницкият еп. Григорий и проф. Иван Ж. Димитров, който през изминалата седмица участва в конференция на Кипърската църква за предпазване от сектите. Главата на апостолската Кипърска църква прие българските гости и проведе разговор с тях, а след това вечеря заедно с тях, с викарните му епископи Карпасийски Христофор и Месаорийски (на Междупланинието) Григорий и протосингела архимандрит Григорий. Архиепископът показа голям интерес към живота в БПЦ, която лично познава от десетилетия. Той се изрази много ласкаво за о. Ангел Златев и пред българските си гости му пожела благословено служение на Божия народ в Кипър.

2015-03-18 2233_001Справка на Двери: Ангел Златев е роден на 3 април 1972 г. Израства в с. Богданица, общ. Садово. Средно образование получава в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” на гара Черепиш, като неговият випуск се дипломира през 1991 г. след връщането на семинарията в София. Записва се да учи във възстановения през 1991 г. БФ на СУ „Св. Климент Охридски”, но през 1992 г. със съдействието на софийския викарий, Крупнишки еп. Натанаил, Ангел и още седем други български младежи заминават да се обучават в БФ на Атинския университет. По време на следването си всички те поддържат връзка с родната църква, а през летните ваканции Ангел Златев заедно с учителката и студентка по богословие Емилия Петрунова и други студенти-богослови участваха в провеждането на летните лагери за деца на Неврокопска епархия, които митрополит Натанаил започна да провежда още в първите месеци след избора си за епархийски архиерей. Българските студенти завършват богословие през 1997 г. и от 1998 г., след отбиване на военната служба, Ангел Златев е назначен за началник на административния отдел на Св. Синод. През 2002 г. се оженва за кипърката Клелия Гиоргалла и се установява на о-в Кипър. Съпругата му, завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигелов” в София, е преподавател по музика в Кипър. Имат три деца. През 2003 г. е ръкоположен за дякон от игумена на манастира Кикос еп. Никифор (от 2007 г. избран за Кикоски митрополит) и става негов дякон и секретар. От 2009 г. е назначен за учител по Религия в гр. Лимасол, като продължава и служението си към Кикоска митрополия. По телевизията в Кипър ще се предават и извършваните от него богослужения в метоха на манастира Кикос, включително и проповедите му (на гръцки език – за съжаление на повечето читатели на Двери).

Цялата св. Литургия с ръкоположението на о. Ангел Златев можете да видите на видеозапис тук.

Митр. Исайя Тамасоски, протопрезв. Ангел Златев и Браницки еп. Григорий в митрополията на Тамасос и Планинската страна:

DSC 4625

 В храма на Кикоския манастир, където е и чудотворната икона на св. Богородица:

DSC 4628

Икона на св. Богородица Кикоска (от типа Елеуса, т. е. Милваща, с Иисус Христос в дясна ръка):

3445

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пред входа на Кикоския манастир:

 DSC 4701

 Заупокойна молитва при гроба на архиеп. Макарий ІІІ (+3.8.1977 г.):

DSC 4667

 

Снимки: Самуил Г. Желев, богослов


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94xyk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]