Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

DSC 0399На 15 март 2015 г. българите от Цюрих и околностите му се събраха за молитва в църквата „Мария Крьонунг”, за да отбележат Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна и националния празник на България – Трети март. Св. Литургия отслужи българският свещеник за Швейцария ик. Виктор Иванов-Цимер. Това беше първата служба в римокатолическия храм „Мария Крьонунг”, който стана духовният център на българските емигранти в Швейцария. Храмът е предоставен за ползване от Римокатолическата църква в града. Всики българи, дошли на службата, бяха зажаднели за духовна храна и мнозина от тях се изповядаха и причастиха. Заедно с поклонението пред св. Кръст сънародниците ни отправиха молитви към Спасителя за здраве, успех и благоденствие.

В своята проповед отец Виктор благодари на българите, събрали се именно в храма да отбележат националния си празник и да изразят своята признателност към паметта на загиналите за свободата на България. Той подчерта, че датата Трети март бележи възкресението на нашия народ, който 500 години беше без своя политическа и духовна свобода – народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура беше подложена на унищожение. Това закъсняло честване на националния празник на Отечеството е първото богослужение на българите в църквата „Мария Крьонунг”. То не можеше да се състои по-рано, тъй като ползването на храма е по график. Но тази богослужба беше символично възкресение на православната вяра на българските емигранти в Швейцария, поели по трудния път на гурбетчийството за по-добро бъдеще на семействата и децата си далече от родината.

На този ден българските емигранти отбелязаха и международния ден на жената и изразиха своята почит към съпругите и приятелките си и към всички жени. Присъстващите мъже споделиха, че без своите половинки животът им зад граница би били немислими.

Службата завърши с многолетствие за българския народ в емиграция и след общата постна трапеза богомолците се разотидоха, отнасяйки по домовете си молитвените благопожелания да не забравят своята вяра, род и език.

6777

DSC 0390

DSC 0398

55444

DSC 0424

DSC 0427


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94x93 

Разпространяване на статията: