Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

2015-03-11 1112 003Две събития от отминалите дни събраха в едно православни християни във френската столица. Това бяха архиерейско посещение в Българската православна църковна община „Св. патриарх Евтимий Търновски” в Париж и откриване на поредната ни ежегодна изложба на съвременни православни икони. БПЦО в Париж с благословението на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний, в сътрудничество с Българския културен институт и под патронажа на Негово Превъзходителство г-н Ангел Чолаков, посланик на България във Франция, организира за пета поредна година изложба на съвременна православна иконопис, която тази година нарекохме „Небесна красота на земята”.

Изложбата беше открита на 4 март и ще продължи до 27 март 2015 г. в Българския културен институт в Париж. 

Тази година поканихме известния гръцки иконограф д-р Георгиос Кордис. Защо Кордис? Защото приносът на Георгиос Кордис в областта на християнската иконография и на богословието на образа далеч надхвърля не само националните граници на Гърция, откъдето той произлиза, не само границите на православния свят или тези на православна и римокатолическа Европа. Светът вече оцени неговото творчество: Европа, Северна и Южна Америка, Азия...

2015-03-11 1111За нас, православните християни, приносът на Георгиос Кордис (на снимката вляво) се състои в две много важни неща, които се случиха през последните две десетилетия в областта на християнското изкуство. Първото е, че чрез собственото си творчество той показа на всички зографи, че християнското изкуство може и трябва да бъде творческо, а не само подражателско и че това трябва да бъде естественият modus vivendi на всеки християнски творец.

Вторият принос на Георгиос Кордис за християнската църква, за нейното богословие и за християнските творци като цяло представляват многобройните теоретични изследвания в областта на теорията на изкуството и богословието на образа, като неговият принос към православната иконология (науката за иконата – бел. ред.) е несъмнен.

2015-03-11 1111 001И накрая, като истински наследник на големите византийски зографи и прочутите ренесансови художници Георгиос Кордис е подготвил и продължава да подготвя голям брой ученици, които вече творят за разцвета на съвременното християнско изкуство както в Православната, така и в Римокатолическата църква. В това число са и зографи от православна България, между които е и Йордан Йорданов (на снимката вдясно), който участва в настоящата изложба по покана на проф. Кордис, както отбелязва гл. ас. Тодор Енчев от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий”. Йордан Йорданов се превърна в приятното откритие на това изложение с изключително достойното си представяне.

Благодарим на артистичния организатор на изложението г-жа Лесия Марушчак, пропътувала дългия път от Канада, за да ни представи изкуството на д-р Кордис, както и на зам.-председателя на международната група „Икона” гл. ас. Тодор Енчев, който направи това изложение възможно.

2015-03-11 1112 001На откриването на изложбата чухме един от най-известните православни хорове във Франция – хорът „Св. Симеон” от Сръбската православна катедрала в Париж „Св. Сава”. Основан в 1997 г. от знаменитата Дивна Любоевич, той се състои от хористи от различни националности (грузинци, сърби, българи). От 2002 г. международната формация, която изнася редовно концерти във Франция, е под ръководството на диригентката Нана Перадзе. Грузинка по произход, тя допринася за възраждането на религиозния живот в родната си страна, като създава хорове в манастири и енории. През 1998 г. идва в Париж, за да продължи своето обучение по хорово дирижиране в Парижката национална консерватория. Оттогава името й става символ на православната църковна музика във Франция.

DSC 0225 resizedЗа Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ архиерейското посещение на Н. Впр. митрополит Антоний се превръща винаги в празник. Ние го наричаме приятелско – приятелство в Христос на архиерей и църковната му община, разделени от хиляди километри, но духовно, молитвено заедно. По време на архиерейската света литургия на 8 март, Неделя на св. Григорий Палама, беше постриган за четец, певец и свещоносец обичния ни млад енориаш Васил Грамов. Митр. Антоний освети и Разпятие Христово, закупено от нашата община от доц. Филип Давидов, иконограф, преподавател в Богословския институт, катедра Църковни изкуства, Санкт Петербург. В Разпятието е вградена частица от Животворящия Господен кръст. Благодарим за подкрепата и помощта на нашите приятели от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”, катедра „Църковни изкуства” – доц. Миглена Прашкова и гл. ас. д-р Ваня Сапунджиева.

Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева уважи с присъствието си иконографската изложба на българската църковна община в Париж:

2015-03-11 1112

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Известният богослов Жан-Клод Ларше с неговата съпруга, която е иконограф:

2015-03-11 1113

Артистичният организатор на изложението г-жа Лесия Марушчак по време на откриването:

2015-03-11 1112 002

Митрополит Антоний причастява членовете на църковната ни община. Заедно с владиката служиха българските свещеници архим. Емилиян (Боцановски) и о. Иван Карагеоргиев:

2015-03-11 1522

DSC 0233 resized

Пострижението за четец, певец и свещеносец на Васил Грамов:

2015-03-11 1903

Освещаване на разпятието:

2015-03-11 1523_001

Хорът на българската църковна община „Св. Патриарх Евтимий”. В редиците му е Юлия Талева и презвитера Елена Карагеоргиева:

DSC 0236 resized

Митрополит Антоний със свещениците, някои от настоятелите и енориаши на църковната ни община в Париж:

DSC 0255 resized 

Българи от Париж и околностите се събраха на архирейската св. Литургия:

2015-03-11 1523


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/943h3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]