Мобилно меню

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (21 Votes)

kasКакто съобщава сайтът на германската политическа фондация „Конрад Аденауер”, високопоставена делегация на Българската православна църква от 27 април до 1 май 2014 г. е посетила Германия като гост на фондацията. В състава на делегацията, водена от Доростолския митр. Амвросий, са били още Крупнишкият еп. Инокентий, викарий на Старозагорския митрополит, ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, доц. Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, и неговият вице-декан проф. Божидар Андонов. Според фондацията целта на пътуването е била да се проучат отношенията между църква (предимно Римокатолическата и Евангелско-лутеранската) и общество в Германия.

kas 55020-1609-1-30 90В поредица от срещи и разговори с представители на Римокатолическата църква и на Евангелската църква в Кьолн, Германия, както и с представители на местната власт и на мирянски организации (включително и със Съюза на римокатолическите предприемачи) е била обсъдена и онагледена обществено-политическата и социалната роля на двете мнозинствени църкви в тази страна. Същевременно българските гости са били запознати с начина, по който се осъществява сътрудничеството на тези църкви с мирянските организации, но също е била представена и работата им с медиите. Специално внимание е било отделено на църковната благотворителна дейност в епископията на Кьолн, както и на грижата на Римокатолическата и Евангелско-лутеранската църква за трудовата заетост и за подкрепата за безработни.

Делегацията на БПЦ е посетила не само прочутата римокатолическа катедрала в Кьолн, но и гръцкия православен храм в Бон, доскорошната столица на Федерална република Германия (преди обединението й с източната част, останала 40 години под комунистическа власт). В храма българите са били приветствани от гръцкия свещеник прот. Сократис Далис.

kas 55017-1609-1-30 90


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/996fq 

Разпространяване на статията: