Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

2013-12-10 1521 001На 9 декември, понеделник, Св. Синод на Православната църква на Чешките земи и Словакия (официалното название на тази поместна православна църква) е избрал нов временно изпълняващ длъжността предстоятел на църквата. На мястото на досегашния местоблюстител (locum tenens), архиепископа на Оломоуц и Бърно Симеон, който не се е подписал под решението, е избран младият архиепископ на Прешов и Словакия Ростислав (Растислав по словашки).

През изминалите месеци напрежението в тази църква, която остана от април месец без глава след оставката на митрополит Христофор в резултат от скандал, тлееше, но не намаляваше. Защото явно престарелият владика от сръбски произход Симеон не успяваше да овладее нещата и накрая словашкото лоби надделя. Липсата на монаси в тази църква прави особено труден въпроса за запълването на архиерейските постове, затова скоро се вижда, че някои от епископите не отговарят на очакванията, но алтернатива почти няма. На два пъти тази църква не успя да си избере нов глава, макар да се провеждаше съответната процедура. Така бъдещето на ръководството й остава неясно. Особено чрез разпространеното днес, 10 декември 2013 г., писмо с дата 13 декември 2013 г.!

Днес беше разпространено и изявление на архиепископа на Оломоуц и Бърно Симеон, който заявява, че не си е подавал оставката от поста и няма такова намерение. Той пише до клира и народа на Чешката и Словашката църква, че той е единственият представител на тяхната църква. Действията на другите трима членове на Св. Синод - архиепископите Ростислав, Георги и Йоаким - той окачествява като схизматични. Архиеп. Симеон заявява, че ще информира другите Православни църкви и по-специално Вселенската патриаршия за ситуацията в тяхната църква и уверява клира и народа, че ще положи всички необходими усилия, за да бъде преодолян този сериозен проблем в църковното устройство и взаимоотношения. Архиепископът предупреждава духовниците да не влизат в литургично общение с другите архепископи, тъй като те вече не са канонични членове на Църквата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9pc6c 

Разпространяване на статията: