Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

158379В Таджикистан беше разкрита дейността на нелегални религиозни училища, в които се обучават отвлечени от родителите им деца, съобщава Интерфакс, позовавайки се на прессъобщение на Министерството на вътрешните работи на републиката.

Открити са две училища – в Гисарския и Шахринавския райони, съответно на 20 и 40 км от столицата Душанбе.

Сътрудниците на вътрешното министерство са попаднали на следите на незаконните медресета при задържането преди няколко дни на Абдусал Раджабов, 48-годишен жител на Шахринавския район, заподозрян в отвличане на деца .

На 9 юни в Душанбе изчезва петгодишно момченце, което е отведено от неизвестен мъж, по думите на очевидци. Отвличанията и изчезванията на деца в Таджикистан са крайно рядко явление и всеки подобен случай предизвиква силен резонанс в обществото.

Задържаният е признал, че е отвличал деца, за да бъдат обучавани в незаконни домашни религиозни училища. При съответната проверка показанията на Раджабов са се потвърдили. При акция на сътрудниците на вътрешното министерство в религиозните училища са били открити отвлеченото момче от Душанбе, както и още девет деца от различни части на републиката. От министерството на вътрешните работи съобщават, че повечето от децата са от бедни семейства и някои родители дори не са съобщили за изчезването им. „Свещенослужителите-учители“ са задържани и ще им бъдат повдигнати обвинения.

Задържаните „свещенослужители“ са преподавали религия на децата при лоши санитарни условия, без съответните разрешителни, като са ги държали там насила, а преди това са извършили и друго тежко престъпление с отвличането им, се казва в прессъобщението на министерството на вътрешните работи.

По данни на милицията, цитирани от Lenta.ru, Абдусал Раджабов се води на отчет в психиатрична клиника, тъй като е душевноболен.

От осеммилионното население на Таджикистан 99% са мюсюлмани-сунити. Според експерти влиянието на исляма в републиката се увеличава с всяка година и все повече хора стават привърженици на радикалните течения. През 2012 г. 150 човека бяха осъдени по обвинение в религиозен екстремизъм.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xqkfy 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата