Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

IMG 1392Преди две седмици в Париж беше открит Православен център, който тържествено беше осветен от митрополит Емануил от Вселенската патриаршия. Предстои мястото да се превърне в истински център на културния живот на православните във френската столица. Предвижда се в него да се организират срещи, изложби, представяния, конференции и семинари. В момента там е представена сбирка от православни икони на съвременни млади иконографи, сред тях е и българката презвитера Елена Карагеоргиева, съпруга на българския свещеник в Париж о. Иван.

Православният център се намира в централната част на Париж. Мястото, предоставено от дарители, е наситено с богата християнска история. От там е минал св. Дионисий по пътя към мъченическата си смърт (средата на 3 в.); в миналото там е имало кармелитски манастир, чиято порта е запазена и е вградена в съвременната сграда (на първата снимка).

В православния център се помещава и офисът на православния сайт Orthodoxie, който се списва на френски език.

Миналата седмица редактори на Двери посетиха офиса на Orthodoxie и разговаряха за начините на работа и ролята на интернет за православната просвета и комуникация. Оказа се, че двата сайта имат сходен начин на работа, общи проблеми и говориха за възможностите за сътрудничество. Orthodoxie е създаден като доброволен независим проект през 2005 г. от двама православни свещеници, служещи към диоцеза на Вселенска патриаршия. О. Живко Панев, който е македонец, професор в православния институт "Св. Сергий", и о. Кристоф Левалоа, французин, поставят началото на информационния сайт на френски, който четат православни франкофони по цял свят. Разрастването на проекта води до търсене на начини за финансиране и разширяване на дейността на сайта, който предлага новини от Франция, от православните поместни църкви, новини от света, видео материали, богословски текстове, представяне на книги и много други. О. Живко сподели, че сайтът Двери за тях е основен източник за църковни новини от България. За Orthodoxie се превеждат текстове от много езици, вкл. и от арабски, за да може да бъде представена пълна картина на православието по света и най-важните събития в него. Подобно на екипа на Двери, редакторите на Orthodoxie първоначално работят без офис, разчитайки изцяло на виртуралното общуване. От две седмици обаче Orthodoxie са отворили свой офис в Православния център, където комуникацията с автори, преводачи, репортери и други сътрудници е много по-лесна и удобна.

IMG 1406В големия град младите православни от различни поместни църкви и народности трудно могат да се срещнат и да участват в общо богослужение. За да може това да се случва, те са си организирали група във фейсбук, чрез която комуникират. Всяка първа сряда на месеца те се събират в определен православен храм, където заедно участват в съвместна вечерня. Първата седмица на юни те се събраха в руския храм „Св. Богородица - Всех скорбящих радост“, в който служи проф. протойерей Николай Лоски, син на големия православен богослов Владмир Лоски. Малката незабележима църква е с иконостас, рисуван от Леонид Успенски. В сряда вечер там се събраха младежи от Украйна, Русия, Сърбия, Румъния, Сирия, България, Франция и Италия. Вечернята отслужи о. Иван Карагеоргиев от българската църковна община в Париж. В краткото си слово в края на богослужението той отбеляза колко е важно православните да се събират заедно и да поддържат общението помежду си. Последва кратка почерпка, донесена от младежите, на която те споделяха радостта от срещата си.

Иконографската изложба в Православния център в Париж:

IMG 1390

О. проф. Живко Панев, един от създателите на православния сайт:

IMG 1389

О. Живко и Константин Спиров обсъждат системата за управление на съдържанието на двата сайта:

IMG 1396

Офисът на сайта на rue Saint Jacque 286 в централния 5-ти квартал на Париж:

IMG 1398

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xhcr9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]