Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Patriarh Kirill

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил поздрави новоизбрания български патриарх Неофит с поздравително писмо:

„Българският патриаршески престол се украси с достоен Първосветител и Руската църква с искрена радост споделя това тържество. Нашите Църкви и обгрижваните от тях народи в продължение на много векове живееха в тясно общение, с една уста и сърце изповядваха Православието, споделяха скърбите и радостите си”.

„Ние винаги сме били заедно – напомня патриарх Кирил – Така е било в „древните дни” (Пс. 142:5), когато от България беше донесена в Киевска Русия християнската вяра и нашите предци станаха съобщници в славянската писменост и култура. Мисионерският подвиг на нашите български братя е в основата на руската християнска цивилизация и ние винаги ще го помним. В българската земя лежат вождовете и войните на руската армия, положили живота си за освобождението на страната от османска власт. Руската православна църква, която ги вдъхнови за тази борба, е помогнала за възраждането на църковния живот в освободена България, всячески е спомагала за общоправославното признаване на независимостта на Българската православна църква и за възстановяването на нейното патриаршество”.

По думите на патр. Кирил християнските връзки на любовта между двете църкви сега стават още по-силни. „Беше направено много за развитието на отношенията между нашите църкви при Вашия велик предшественик Светейшия Български патриарх Максим. Като отдаваме почит на неговата светла памет, изразяваме надежда, че тези трудове ще бъдат достойно продължени от Ваше Светейшство. В нашата родина Ви помнят и обичат, защото Ваше Светейшество, както и много други йерарси на Българската църква, е живял сред нас и е усъвършенствал своите богословски познания в Московската духовна академия. Ще се радваме да Ви приемем вече в качеството си на Предстоятел на братска Църква, извършващ посещение на мира в пределите на Московска патриаршия, за да имаме възможност за молитвено общуване с Вас”, се казва в обръщението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

„Ние обосновано се надяваме, че отношенията между Руската и Българската православни църкви ще се развиват интензивно”, заяви секретарят по междуправославни отношения в Отдела за външни църковни връзки към МП прот. Игор Якимчук, който беше член на руската делегация в София. „Патриарх Неофит е тясно свързан по съдба с Руската православна църква, съвършено владее руски език, има в Русия множество познати, почита руските светци и е преизпълнен с желание да развива нашите отношения. Фактът, че той беше избран с голямо мнозинство, говори, че той е способен да консолидира около себе си Българската църква”, твърди прот. Игор Якимчук пред „Известия”.

„Българският патриарх Неофит е стар приятел на Руската църква. Той е учил в Московската духовна академия, свързан е с тесни приятелски връзки с много архипастири на нашата Църква и с патриарх Кирил, на когото той е гостувал в Русия”, заяви прот. Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външни църковни връзки към МП. Според него убедителните резулатти, с които спечели изборите патриарх Неофит, свидетелстват за високото доверие към него и събуджат надежда, че „Българската православна църква получи нови възможности за развитие и участие в общоправославния процес”. По отношение на двустранните църковни връзки представителят на Московска патриаршия се надява, че „тесните приятелски връзки между Руската и Българската православна църква ще получат допълнителен импулс, доколкото новият предстоятел е енергичен архипастир, добре известен в нашата страна”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xa8x8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]