Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

55Македонските медии отразиха коментарите на църковните лидери в Македония относно избора на новия български патриарх Неофит. Македонският вестник Дневник твърди, че в лицето на патриарх Неофит Македония ще има приятел, който няма да работи срещу нейните интереси, но въпросът е доколко той ще може да допринесе за получаването на автокефален статут на Македонската църква. Причината според вестника е, че в Българската църква има различни течения, а и влиянието на БПЦ в семейството на православните църкви не е много голямо. Македонците не забравят, че патриарх Неофит е бил първият български владика, който е дошъл на посещение във все още не признатата православна църква.

"Той е наш приятел и много коректна личност, голям духовник. Поради своята позиция той може би няма да може да ни помогне много, но и със сигурност няма да ни пречи. Това все пак не е малко. Едно е начело на БПЦ да стои разумен човек, а друго е да бъде някой неприятелски настроен. По-добър избор не можеше да има", коментира митр. Тимотей, секретар на синода на Македонската църква.

От друга страна македонските църковни среди оценяват като симптоматичен апела на български интелектуалци и богослови към новия патриарх да повиши нивото на отношенията със Сръбската, Гръцката и Румънската църкви от "протоколно" на "активно". "Засега е неясно какво може да донесе това за нас. Показателно е, че няма апел да помогне в решаването на нашия църковен спор", коментира събеседник на вестника.

Вестникът твърди, че в БПЦ Охридската архиепископия се счита за българска църква. По отношения на нея в БПЦ има две течения: едното иска Македонската църква-Охридска архиепископия да се освободи от сръбско влияние, а другото - да остане. Част от българските владици имат силни и много добри отношения със сръбските си събратя, завършва коментарът в "Дневник".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xa6fp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]