Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

Patriarh IgnatiiТази нощ в Бейрут на деветдесет и две години е починал патриархът на Велика Антиохия и целия Изток Игнатий IV (Хазим). Той беше приет снощи в реанимацията на православната болница „Св. Георги“ в ливанската столица с диагноза мозъчен кръвоизлив.

По данни на Антиохийската патриаршия, цитирани от „Ромфеа“, заупокойната служба ще се проведе в Баламант, където е духовният и просветен център на патриаршията за Ливан, а погребеннието ще е в Дамаск, Сирия.

Патр. Игнатий IV е роден през 1920 г. в Сирия. Произхожда от арабско православно семейство. Учи филология в Бейрут, а през 1945 г. заминава за Париж, където следва в Православния богословски институт „Св. Сергий“. След завръщането си в родината основава известната богословска школа Баламант, сега – православен арабски университет.

Игнатий IV се възкачва на патриаршеския престол на 2 юли 1979 г. и става сто и седемдесетият патриарх на Антиохийската църква. Резиденцията на патр. Игнатий беше в Дамаск. През това лято той направи обръщение към враждуващите страни в Сирия за прекратяване на кръвопролитията.

Като Антиохийски патриарх Игнатий IV прави първото си посещение у нас от 6 до 11 ноември 1981 г. (на снимката долу).

Антиохийският патриарх Игнатий и Българският патриарх Максим поднасят цветя пред паметника на Незнайния войн. Негово Блаженство на снимката е с патерица вдясно от Негово Светейшество патр. Максим и е заобиколен от членове на официалната си делегация. Цивилният с шлифера е Любомир Попов, зам.-министър на външните работи и председател на Комитета по въпросите на БПЦ и на религиозните култове. На заден план са българските архиереи: Великотърновски Стефан, Неврокопски Пимен и Пловдивски Варлаам:

antioh

Снимки: архив на Борис Цацов


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ax3h8 

Разпространяване на статията: