Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

photoreport 7 0286Почти всички руски медии, а след тях и световните публикуваха заглавия "В руски манастир откриха публичен дом". Тази "новина" дълбоко огорчи монасите в Сретенския манастир, тъй като именно те са информирали властите и са изразили протеста си, че в непосредствена близост до манастира работи публичен дом. Около манастира има голям комплекс сгради, бивша собственост на манастира, части от които държавата сега връща на обителта. В един от хотелите, които все още не са били върнати на Църквата, действително е работел публичен дом, за което неведнъж е имало репортажи по телевизията и който хотел няма никакво отношение към манастира. От манастира определят като лъжа и новината, че в сградата с публичния дом се предвиждало да се разположи семинарията. Тя работи от десет години, твърдят от манастира, а сега обителта е наела още няколко стаи от сградата, в непосредствена близост до въпросния публичен дом. Именно това става повод братството да се обърне към властите и да помоли за съдействие той да бъде отстранен. Този акт на монасите обаче бива изцяло преиначен в медиите и пикантната лъженовина обикаля за броени дни света.

Сретенският манастир е построен през 1395 г. Историята му е свързана с чудотворната Владимирска икона на Пресвета Богородица. На това място св. митрополит Киприян Цамблак с литийно шествие посрещнал чудотворната икона и извършил молебен. Ден след това се случило чудо - ордата на Тамерлан отстъпила от Москва. Още през същата година на мястото на посрещането на иконата била построена дървена църква "Сретение (среща) на иконата на Божията майка". 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3rqxu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]