Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

12760198На 23 септември Украинската православна църква ще канонизира стареца схимонах Илия Пророк (Макeeвски). В гр. Макеевка (на укр. Макиивка), Донецки район, Украйна, ще бъде отслужена св. литургия и литийно шествие в чест на новия светец. Канонизацията ще извърши предстоятелят на УПЦ митр. Владимир Киевски, екзарх на Украйна.

Схимонах Илия (1837-1946 г.) е прочут със своите предсказания и изцеления. Дори по време на съветския режим при него се стичали поклонници, които молели да бъдат излекувани. Светецът дълго време се подвизавал на Света Гора, в руския скит "Свети пророк Илия" (който преди 15-ина години беше отнет от руснаците и в него се настаниха гръцки монаси - б. р.). После след брожения на Атон срещу руските монаси, които заради революцията в Русия се увеличават застрашително на Атон, монах Илия се прибрал в родния край и отишъл в Киево-Печорската лавра, но заради гоненията в тогавашния СССР, вече стогодишен, той се върнал в родното си село (от 1925 г. вече град) Макеевка. 

До края на живота си нямал собствен дом. Въпреки заплахитеIliy от наказания едно или друго семейство приютявало монаха. Когато новобранците отивали на фронта, дори и невярващите, задължително отивали за благословия при Илия. А останалите в тила спасявал от глад - винаги давал верни указания къде какво да се сади и каква реколта ще бъде най-добра през годината. От сутрин до вечер при него идвали хора от целия СССР. Старецът лекувал дори безнадеждно болни. Най-известната история е за генерала от Хабаровск, който завел при него 16-годишната си дъщеря, почти напълно парализирана. Старецът оставил момичето при себе си, а след месец тя проходила. Схимонах Илия предсказал своята смърт, а също и строителството на храма, където предстои да го канонизират.

Тържествената служба ще е в Свето-Георгиевската катедрала на гр. Макеевка. Там ще бъдат пренесени неговите мощи, които сега се съхраняват в Светогорската лавра "Св. Успение Богородично". Изготвени са тропар, кондак и служба на преп. Илия.

Справка: За схимонах Илия много малко се е знаело приживе. Едва през последните години са се постарали да намерят сведения за него. Така се установява, че в архива на отдела за гражданско състояние в Макеевка е записано: "Илья Яковлевич Ганжа, русский, умер 17 апреля 1946 г., в возрасте 109 лет. Проживал по адресу: г. Макеевка, Старо-Рабочий городок, ул. Маяковского, 34. Заявитель о смерти — Галина Васильевна Ванявкина, проживающая по тому же адресу." Последните си дни старецът наистина прекарал в дома на благочестива старица Текла (Фьокла), чиято дъщеря Галина е съобщила в общината за кончината му. Знаело се е, че се е преставил в Господ на Велика сряда, а през 1946 г. Великден е бил на 21 април. Така са изчислили и датата на смъртта му още преди намирането на записа в градския съвет на Макеевка. А от сведението в записа, че е починал на 109 г., се установява и годината на раждането му - 1837.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcya 

Разпространяване на статията: