Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
jovan.jpgНовият закон за църквите, религиозните общности и религиозните групи ще позволи църквата на Зоран Вранишковски, наричан владика Йован, да бъде регистрирана като религиозна група, пише днес македонският вестник “Време”. Македонската православна църква ще остане единствената религиозна общност за православните граждани на Македония, пише в законопроекта, който скоро трябва да бъде обсъден от Светия синод на Македонската православна църква. За едно вероизповедание може да бъде регистрирана само една църква, съответно една религиозна общност, се посочва в законопроекта. В новия законопроект не се посочва никоя от съществуващите религиозни общности поотделно.
Дефинирани са необходимите условия за регистрация на някоя религиозна общност или религиозна група, техните права и финансиране.
Новият закон е бил в период на изготвяне, когато Сръбската православна църква реши да даде на Православната охридска архиепископия на владика Йован томос /документ/ за единствена призната и канонична православна църква в Македония, с автономен статут. Македонската православна църква твърди, че Сръбската и Гръцката православна църква чрез Православната охридска архиепископия искат да създадат паралелна църква в страната, съответно цялостно да заменят Македонската православна църква с нова църковна структура, коментира изданието.

FOCUS

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kdw9 

Разпространяване на статията: